Hopp til innhold

Presidentvalget i Taiwan 2024

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Presidentvalget i Taiwan 2024
13. januar 2024
  Lai Ching-te Hou Yu-ih Ko Wen-je
Kandidat Lai Ching-te Hou Yu-ih Ko Wen-je
Parti Det demokratiske framskrittsparti Kuomintang Taiwans Folkeparti
13. januar 2024

Presidentvalget i Taiwan 2024 arrangeres 13. januar 2024, som en del av Parlamentsvalget i Taiwan 2014.[1][2] Sittende president Tsai Ing-wen er ikke kandidat, fordi en person ikke kan være president mer enn to perioder.

Kandidater[rediger | rediger kilde]

Visepresident Lai Ching-te er kandidat for regjeringspartiet Det demokratiske framskrittsparti (DPP). Som visepresidentkandidat har han Hsiao Bi-khim.

Opposisjonspartiet Kuomintang (KMT) har Ny-Taipeis ordfører Hou Yu-ih som presidentkandidat. Hans visepresidentkandidat er Jaw Shaw-kong.

Taiwans Folkeparti (TPP) har sin partileder som presidentkandidat; Ko Wen-je. Hans visepresidentkandidat er tidligere ordfører i Taipei, Ko Wen-je.

En av de dominerende sakene i taiwansk politikk er forholdet til Kina. Kina anser Taiwan for å være en del av Kina, mens flertallet i Taiwan oppfatter seg som rent taiwanske.[3][4]

Regjeringspartiet DPP er for at Taiwan skal være uavhengig av Kina, mens opposisjonspartiet Kuomintang anser Taiwan som en del av Kina.[4] TPPs politikk overfor Kina er ifølge Ko basert på «avskrekking og kommunikasjon», der avskrekking viser til økte satsing på sitt militære forsvar for å hindre en kinesisk invasjon, mens kommunikasjon viser til dialogen med Kina, for å unngå misforståelser mellom partene.[5]

Resultat[rediger | rediger kilde]

Kommer

Referanser[rediger | rediger kilde]