Presidentvalget i Iran 2021

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
18. juni 2021

Presidentvalget i Iran 2021 ble avholdt 18. juni 2021. Dette var det trettende presidentvalget i Iran siden etableringen av Den islamske republikk Iran.

Irans president er landets øverste myndighet som velges ved folkeavstemning, men kontrollerer ikke landets utenrikspolitikk, og ikke landets væpnede styrker. Presidentkandidater må godkjennes av Vokterrådet, et råd bestående av 12 medlemmer; seks geistlige og seks jurister.

Presidentvalget er et direkte valg, det vil si at man stemmer på de enkelte kandidatene. For å vinne valget må en kandidat få over 50 % av stemmene. Dersom ingen av kandidatene får over 50 % av stemmene i første valgomgang blir det en ny stemmerunde der kun de to kandidatene med flest stemmer stiller. En president kan sitte i kun to påfølgende perioder, men kan gjenvelges etter en fireårsperiode ute av embetet.[1]

Stemmerettsalderen i Iran er 18 år.[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hassan Rouhani ble valgt til Irans president ved presidentvalget i 2013, og ble gjenvalgt ved presidentvalget i 2017. Han kunne derfor ikke stille som kandidat.

Kandidatene[rediger | rediger kilde]

Vokterrådet har ansvaret for å godkjenne kandidater. Rådet diskvalifiserte over 600 kandidater, og godkjente følgende sju kandidater:[3]

Saeed Jalili, Alireza Zakani og Mohsen Mehralizadeh trakk seg fra valget etter at de ble godkjente som kandidater.[4]

Resultater[rediger | rediger kilde]

Den konservative kandidaten Ebrahim Raisi vant valget, med 62% av stemmene.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]