Hassan Rouhani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hassan Rouhani
Hassan Rouhani.jpg
Født 12. november 1948
Sorkheh
Utdannet ved Glasgow Caledonian University, Glasgow Caledonian University, Qom Hawza, Universitetet i Teheran
Parti Det islamske republikkpartiet
Nasjonalitet Iran
Religion sjiaislam
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Ḥasan Rowḥāni

Ḥasan Rowḥāni (farsi: ‌حسن روحانی; født 12. november 1948 i Sorkheh, Semnan, Iran, født Ḥasan Ferīdūn (حسن فریدون), også skrevet Hassan Rouhani med variasjoner, er en iransk mujtahid, advokat, akademiker og politiker for De kjempende presters assosiasjon og tidligere for Det islamaske republikanske parti. Rowḥāni har vært medlem av Ekspertenes forsamling siden 1999, av Den islamske republikken Irans Fremskyndelsesråd siden 1991, av Det øverste nasjonale sikkerhetsråd siden 1989 og leder for Senteret for strategisk forskning siden 1992. 14. juni 2013 ble han valgt til Irans president.

Rowḥāni var også viseformann for den fjerde og femte terminen til Irans parlament, og var Det øverste nasjonale sikkerhetstårds sekretær fra 1989 til 2005. I denne stillingen ledet han også Irans tidligere team for kjernefysisk forskning og var landets øverste forhandler med EU-3, altså Storbritannia, Frankrike og Tyskland, om Irans atomprogram.

7. mai 2013 registrerte Rowḥāni seg til det iranske presidentvalget i 2013, som ble avholdt 14. juni. Han sa han ville forberede et "charter for sivile rettigheter," styrke økonomien og forbedre relasjonene med Vesten hvis han ble valgt. Han ble på forhånd regnet som den mest reformvennlige kandidaten, og vant valget i første valgrunde mot fem andre kandidater med over 50 prosent av stemmene,[1], med omtrent tre ganger så mange stemmer mer enn den som kom på andreplass, Mohammad-Baqer Qalibaf. Valget blir sett på som en avvisning av det konservative regimet i Iran[2], selv om også Rowḥāni i utgangspunktet ble regnet for å være konservativ.

Tidlig liv og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hassan Rouhani ble født den 12. november 1948[3] i Sorkheh, nær Semnan. Han ble født inn i en religiøs familie. [4] Hans far, Haj Asadollah Feridon (dødde i 2011)[5], hadde en krydderbutikk i Sorkheh[6] og hans mor bor i Semnan med hennes datter, og hennes ektemann.[7] Asadollah Feridon var ifølge media politisk aktiv mot sjahen, og ble først arrestert i 1962, og så 20 ganger før den Iranske revolusjon i 1979.[8]

Rouhani starte sin religiøse studie i 1960, først ved Semnan universitetet, før han flyttet til Qom universitetet i 1961. Han deltok i studier med framtredene studenter, som inkluderte Mohammad Mohaghegh Damad, Morteza Haeri Yazdi]], Mohammed-Reza Golpaygani, Soltani, Mohammed Fazel Lankarani, og Mohammad Shahabadi. I tillegg studerte han moderne kurs, studerte han juss, og fikk en bachelor grad ved universitetet i Theran i 1972.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forgjenger:
 Ingen 
Emblem of Iran.svg
Viseformann for Irans parlament

Etterfølger:
 Ali Larijani 
Forgjenger:
 Behzad Nabavi 
Emblem of Iran.svg
Sekretær for Det øverste nasjonale sikkerhetsråd

Etterfølger:
 Mohammad-Reza Khatami 
Forgjenger:
 Mahmoud Ahmadinejad 
Emblem of Iran.svg
Irans president

Etterfølger:
 Nåværende