Hopp til innhold

Prahaskolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Prahaskolen (eller Prahas lingvistiske sirkel, tsjekkisk: Pražský lingvistický kroužek) er en gruppe lingvister og litteraturkritikere i Praha som var svært innflyelsesrik i første halvdel av 1900-tallet, med strukturalistisk tankegang. Den hadde stor betydning for lingvistikken og semiotikken, og utvikla også metoder for strukturalistisk litterær analyse. Etter andre verdenskrig gikk medlemmene i all hovedsak over til å arbeide selvstendig.

Mannen som starta gruppa og var den første presidenten, var den tsjekkiske lingvisten Vilém Mathesius. Kjente medlemmer av Prahaskolen var russerne Roman Jakobson, Nikolaj Trubetzkoj og Sergej Kartsevskij, og tsjekkerne René Wellek og Jan Mukařovský.

I dag er Prahas lingvistiske sirkel en filologisk forening som tar sikte på å bidra til kunnskap om språk og tilhørende tegnsystemer i henhold til funksjonell-strukturelle prinsipper. Den arrangerer jevnlige møter med foredrag og debatter, publiserer faglige publikasjoner og organiserer internasjonale arrangementer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Pražský lingvistický kroužek». cercledeprague.org. Besøkt 28. juni 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]