Praga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Praga Alfa
Praga V3S

Praga er et tsjekkisk bilmerke, etablert i 1907. Det er det tredje eldste i landet. De ble stiftet i Praha (Prag), derav navnet. De aller første bilene fra Praga var basert på lisenser fra Isotta-Fraschini, Benz, Renault og Charron.

Fra 1911 kom det egne modeller.

I 1929 fusjonerte de med flymotor- og motorsykkelfabrikken Breitfeld & Danek. Før andre verdenskrig hadde Praga altså både fly, flymotorer, motorsykler (fra 1929 til 1935), personbiler og lastebiler på programmet. Etter krigen gikk de over til å produsere kun lastebiler, med unntak av noen få personbiler i 1946 og 1947 til de tsjekkoslovakiske myndighetene. I personbilfabrikken ble traktorprodusenten Zetor etablert.

I perioden 19391942 ble Praga lastebiler bygget på lisens i Slovakia under navnet Orava. I Jugoslavia la de grunnlaget for lastebilmerket TAM etter krigen. Fabrikken samarbeidet også med lastebilavdelingen til Škoda1950- og 1960-tallet, og de bygde også i mange år lette nyttekjøretøyer på lisens fra franske Renault-Saviem.

Rundt 1961 ble produksjonsanlegget i Praha lagt om til utelukkende deleproduksjon, mens lastebilproduksjonen ble flyttet sammen med Avia.

I 1992 ble bedriften privatisert. Per 2004 lager de terrenggående kjøretøyer som ligner Unimog, og de har nylig starter produksjon av motorsykler for grenene cross og enduro.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Praga lastebiler ble importert til Norge i første halvdel av 1960-tallet, og importøren, Lastebileiernes Andelslag i Oslo, fikk solgt omtrent 50 vogner. Det er ingen Praga registrert i Norge i dag. Škoda lastevogner hadde samme førerhytte.

Et eksempel på import er S5T2-TN trekkvogn, som kom i 1963. Prisen var kr. 54000,- inklusiv lakk, svingskive og «flott verktøyutrustning».

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]