Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane/4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Undergrunnsbane og del av arkivet Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Logoen til t-banesystemet
Logoen til t-banesystemet

Londons undergrunnsbane (engelsk: London Underground, ofte kalt bare the Underground eller the Tube) er en undergrunnsbane med linjer som kjører i tunneler under det sentrale London og i dagen gjennom byens forsteder. Den første strekningen ble åpnet i 1863, noe som gjør denne undergrunnsbanen til verdens eldste metrosystem.

Siden 2003 har undergrunnsbanen vært en del av Transport for London (TfL). Tidligere ble undergrunnsbanen drevet av London Regional Transport, som var direkte underlagt de nasjonale myndighetene.

Det er pr. februar 2005 274 åpne stasjoner, og mer enn 408 kilometer skinnegang som er i bruk. Banen frakter omkring tre millioner passasjerer daglig; i årene 1999 og 2000 ble det foretatt tilsammen 927 millioner reiser. I tillegg til de åpne stasjonene finnes det flere eldre stasjoner som er nedlagt.

De underjordiske strekningene er anlagt på to nivåer, noen rett under overflaten ("subsurface lines"), og noen dypt nede i bakken (de opprinnelige "tube lines"). De øverste har skinnegangen bare omkring 5 meter under overflaten, mens de dype ligger på 20 meter eller mer. De øvre tunnelene har samme standard som vanlige tog, mens de dype er svært smale og setter begrensninger på hva slags togmateriell som kan brukes. Begge typer har også trafikk i dagen, unntatt Victoria-linjen og Waterloo & City-linjen; førstnevnte har kun depotplass over bakken, mens sistnevnte er svært kort og bare kjører under bakken. Les mer