Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Undergrunnsbane og del av arkivet Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Et BART-tog ved en stasjon
Et BART-tog ved en stasjon

Bay Area Rapid Transit (BART) er et togsystem som knyter San Francisco sammen med tilhørende forsteder øst og sør i San Francisco Bay Area. Per april 2010 er det 5 linjer, og disse utgjør et sluttet system med en lengde på 167 kilometer og 43 stasjoner uten forbindelse med jernbanen. Systemet har en egen standard for tunnelhøyde og bredere sporvidde. Den første linjen ble innviet den 11. september 1972. De forbinder San Francisco med steder som Oakland, Berkeley og San Francisco internasjonale lufthavn. Med skyttelbusser er det også forbindelse med Oakland internasjonale flyplass.

Det er relativt langt mellom stasjonene utenfor San Francisco og tunnelbanen går ganske langt inn i omliggende steder, inntil 50 kilometer bort. Det er cirka 500-1000 meter mellom stasjonene i sentrum, dog 1-5 kilometer utenfor bykjernen. Den relativt lange avstanden mellom stasjonene gir en høy middelhastighet, hvilket er viktig for å konkurrere med bil i de relativt tynt befolkede fjernforstedene til San Francisco. Bil er dessuten det ledende transportmiddelet i USA:s byer. Linjene har relativt lav turtetthet for en tunnelbane, kvartersvis, noe som gir systemet iblant mer anerkjennelse som pendeltog enn tunnelbane. I sentrum går fire av linjene i samme spor, hvilket gir et tog hvert fjerde minutt. Gjennom sentrum og under bukten mellom stasjonene West Oakland og Balboa Park går jernbanen i en tunnel som er 20 km lang, USA:s lengste jernbanetunnel (dersom det er en jernbane). Utifra en tilnærming er ikke underjordiske stasjoner del av en tunnel. Under bukten går det en 9 km lang uavbrutt tunnel kalt "Transbay Tube".

Utover dette tunnelbanesystem finnes det i San Francisco et system kalt Muni Metro, hvilket er et sporvognsnett som går sammen med biltrafikk utenfor byen og i tunneler gjennom sentrum, med høye plattformer. Visse stasjoner blir delt med BART, nesten ulike spor, noe som gir bra overgangsmuligheter.

Fra San Francisco og sørover finnes det et separat pendeltogssystem, kalt Caltrain, som går til blant annet Palo Alto og San Jose. Disse togene går fra et ganske sentralt liggende stasjon, men overgang fra BART skjer i første omgang i Millbrae, nær flyplassen. Les mer