Portal:USA/Intro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

USA (United States of America) er en føderal republikk (forbundsrepublikk) som i areal utgjør noe under halvparten av verdensdelen Nord-Amerika. Den består også av Hawaii og endel protektorater i Oseania. Landet grenser til Canada i nord og Mexico i syd. Føderasjonen bestod opprinnelig av tretten kolonier som løsrev seg fra Storbritannia i 1776.

USA har 50 delstater hvorav 48 grenser til hverandre og District of Columbia som huser USAs hovedstad Washington, D.C. De to statene som ikke er en del av de «Continental 48» er Hawaii, USAs sydligste stat, og Alaska, USAs nordligste, vestligste og østligste stat.

Det viktigste språket er engelsk, som er det eneste offisielle språk i mange delstater. New Mexico, som tidligere var spansk koloni, har både engelsk og spansk som offisielt språk. Lousiana, som er tidligere fransk koloni, likestiller fransk og engelsk. På Hawaii er hawaiisk og engelsk offisielle språk. Mange stater har ikke noe offisielt språk. Ellers snakkes så å si hvert eneste språk i verden også i USA. Spansk tales av over 10 prosent av befolkningen, og øker raskt. Ellers er fransk, tysk (særlig i Pennsylvania), italiensk og kantonesisk viktige språk. Blant USA's urfolk snakkes det flere hundre språk. Det som i dag snakkes mest, er navajo i Arizona.

USA har på føderalt nivå ikke noe offisielt språk, men alle viktige dokumenter og lover er forfattet på engelsk.

I landet er det over 328 millioner innbyggere, noe som er omtrent 62 ganger så mange innbyggere som i Norge.