Portal:Sport/Utvalgt artikkel/desember 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norges kvinnelandslag i håndball er underlagt Norges Håndballforbund med Thorir Hergeirsson som trener og representerer Norge under internasjonale håndballturneringer. Før Hergeirsson var treneren Marit Breivik.

Norge har vært blant de mestvinnende håndballnasjoner på kvinnefronten siden gjennombruddet under VM 1986, hvor laget vant bronsemedalje. Siden da har Norge vunnet fire europamesterskap og ett verdensmesterskap. Norge har også deltatt i tre OL-finaler, og vant gull i Beijing i 2008. Laget ble kåret til «Årets lag» for 2006 under Idrettsgallaen 2007 i Hamar OL-amfi.

Under OL-turneringen i Beijing i 2008 vant landslaget samtlige innledende kamper og kvalifiserte seg til kvartfinalespill som gruppevinnere. Der vant det norske laget med sju mål over Sverige. I semifinalen vant det norske laget med ett mål over Sør-Korea. Gro Hammerseng scoret vinnermålet i siste sekund. I finalen møtte Norge de regjerende verdensmesterne fra VM i 2007, Russland. Norge tok ledelsen fra starten og den var aldri truet. Norge vant 34–27 og det norske laget vant sitt første OL-gull i kvinnehåndball.