Portal:Korea/Utvalgt sted/4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Korea og del av arkivet Portal:Korea/Utvalgt sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Panmunjom sett fra Nord-Korea mot Sør-Korea, mens en turistgruppe er på besøk.

Panmunjom er en landsby som ligger på de facto-grensa mellom Nord- og Sør-Korea. Landsbyen ligger 48 kilometer nordvest for den sørkoreanske hovedstaden Seoul og 10 kilometer øst for den nordkoreanske byen Kaesong og var åsted for møtene til den militære våpenhvilekommisjonen de siste årene av Koreakrigen. I 1953 ble våpenhvileavtalen som gjorde en slutt på krigen signert her. De ledende delegatene fra hver side brukte 10 minutter på å signere de 18 kopiene av avtalens to deler på tre språk.

Bygningen der avtalen ble signert står fremdeles hvor den ble bygd, like nord for grenselinja som går midt i den demilitariserte sonen.

Etter at våpenhvileavtalen var signert, ble det i september 1953 igangsatt arbeid med å etablere et permanent møtested vel en kilometer øst for landsbyen. Området ble hetende Joint Security Area, og det er der alle møtene mellom Nord-Korea og FN-kommandoen har foregått siden.

Les mer