Portal:Korea/Ukeartikkel/Uke 50

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arirang, en koreansk sang om kjærlighet.

Arirang er den mest populære og best kjente koreanske folkesangen, både innenfor og utenfor Koreas grenser. Arirang er et gammelt koreansk ord som ikke har noen direkte moderne betydning. Ari betyr «vakker», mens rang kan bety «kjær». Disse to ordene gjør at en vanligvis oversetter Arirang til «vakker kjær».

Det eksisterer mange variasjoner av sangen. Orkesterversjonen kan høres i filmen Remo Williams: The Adventure Begins, der koreaneren Chiun, spilt av Joel Grey, synger sangen. På spørsmål om det gjør vondt, svarer Chiun at han synger en gammel koreansk kjærlighetssang.

Den originale Arirang er Jeongseon Arirang, som har blitt sunget i Jeongseon i mer enn 600 år. Men det er versjonen som synges i Seoul som er den mest kjente, og som kalles Bonjo Arirang (bonjo; 본조; 本調; «standard»), selv om den egentlig ikke er standardversjonen. Den kalles stort sett bare for Arirang og er av nyere dato. Den ble populær som tema i filmen Arirang (1926). Denne versjonen av sangen blir av og til refert til som Bonjo Arirang, Sin Arirang (Sin/Shin; «ny»), eller Gyeonggi Arirang, sistevnte fordi Seoul tidligere var en del av Gyeonggiprovinsen. Titlene benyttes også i enkelte tilfeller på andre versjoner av sangen.