Portal:Japan/Utvalgt artikkel/8

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Japan og del av arkivet Portal:Japan/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Kart over Nagasaki i 1801.

Nagasaki (長崎市;) er en viktig havneby i Japan med ca. 447.500 innbyggere (2004). Den ligger på sørvestkysten av øya Kyushu. Under andre verdenskrig ble Nagasaki bombet av amerikanerne med en atombombe.

Nagasaki ved en lang bukt som danner Kyushus klart beste naturlige havn. Byens forretningssentrum og den viktigste boligbebyggelsen er på en liten slette ved slutten av bukten. To elver atskilt av en fjellrygg danner de to dalene som byen ligger i. Det mest tettbebygde område er innesluttet på et nokså lite område.

Komponisten Giacomo Puccini bidro til å styrke Nagasaki i europeisk bevissthet med sin operetten Madama Butterfly fra 1904. Handlingen er lagt til Nagasaki. Fortellingen har sine røtter via en amerikansk roman til den franske forfatter Pierre Lotis noe selvbiografiske roman Madame Chrysanthème (1887) om en fransk offiser og en japansk geisha i Nagasaki. Les mer