Portal:Film/Utvalgt artikkel/1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Film og del av arkivet Portal:Film/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


Neste ingress >>

Snehvit og de syv dvergene er en amerikansk tegnefilm fra 1937, basert på brødrene Grimms versjon av det tyske folkeeventyret om Snehvit, og kjent for å være verdens første helaftens tegnefilm. Disneys film hadde verdenspremiere den 21. desember 1937, hvor den satte en ny standard for fremtiden, men hadde ikke offisiell premiere i USA før 8. februar 1938. Snehvit og de syv dvergene ble nominert til Oscar for beste originalmusikk og Walt Disney ble tildelt en æresoscar, samt syv ministatuetter for «sin innovasjon innen det store nye underholdningområdet».

Snehvit er en ung vakker pike med «hud hvit som sne, lepper røde som blod og hår sort som ebenholt». Hennes stemor er rikets dronning som selv vil være den vakreste i landet. Hver dag spør hun sitt magiske speil: «Speil, speil på veggen der – hvem er vakrest i landet her?" – og så lenge speilet gir svaret «Du, min dronning, er vakrest i landet her» er hun fornøyd. Men en dag svarer speilet at det er Snehvit som er vakrest i landet, noe som gjør dronningen rasende. Hun beordrer en jeger å ta med Snehvit ut i skogen for å ta livet av henne. Som bevis vil hun ha tilbake Snehvits hjerte i ett skrin.

Les mer