Hopp til innhold

Portable Document Format

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Portable document format»)
Portable Document Format
MIME-typeapplication/pdf
Uniform Type Identifier (UTI)com.adobe.pdf
Magisk nr.%PDF
Utviklet avAdobe
Siste utgave2.0[1]
Utviklet fraPostScript

Portable Document Format (PDF) er et digitalt dokumentformat som er utviklet av Adobe Systems og introdusert i 1993. Filene vises på skjerm i samme form som de har når de blir skrevet ut. Det kan betraktes som en form for digitalt papir.

PDF er et åpent format, hvilket innebærer at den som vil kan opprette et program for å lage PDF-filer. Formatet støttes på mange dataplattformer. Stadig flere program har også innebygget eksport for PDF, eksempelvis OpenOffice.org og Microsoft Word. Den vanligste leseren av PDF-dokumenter er Adobe Reader, men det finnes også frie alternativer som enten er basert på Ghostscript eller Xpdf. Det vanligste programmet for å framstille PDF er Adobe Acrobat og Adobe PDF Library, som blant inngår i Adobe InDesign og Adobe Illustrator.

PDF benyttes i første hånd som et distribusjonsformat, både for visning på skjerm som utskrift og trykk. Da PDF er et komprimert og anvendbart dokument, har det i økende grad blitt et alternativ og tildels en erstatning for EPS-filer. I likhet med EPS er PDF basert på PostScript, men er delvis komprimert og har betydelig mindre størrelser enn PS-, EPS- og PRN-filer med tilsvarende innhold. I tillegg kan både raster- og vektorbilder som skrifttyper være en del av PDF-formatet. PDF-dokumentet kan også inneholde innholdsfortegnelser, interne og eksterne hyperlenker, lyd- og videofiler. PDF-dokumenter kan også beskyttes med passord. Det finnes også egne tilpasninger av PDF, blant annet for e-bøker.

PDF er en åpen standard som offisielt ble publisert 1. juli 2008 av ISO som ISO 32000-1:2008.[2][3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.pdfa.org/iso-32000-22020-is-now-available/.
  2. ^ Orion, Egan (5. desember 2007). «PDF 1.7 is approved as ISO 32000». The Inquirer. Arkivert fra originalen (HTML) 4. juli 2008. Besøkt 4. juli 2008. 
  3. ^ Adobe wins backing for PDF 1.7 – vnunet.com
  4. ^ Harald Brombach (3. juli 2008). «Adobes PDF utgitt som ISO-standard». digi.no. Arkivert fra originalen 4. juli 2008. Besøkt 4. juli 2008. «I går kunne ISO kunngjøre at PDF nå er en ISO International Standard, nærmere bestemt ISO 32000-1.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]