Livssyklus for programvareutgivelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på en livssyklus for en programvareutgivelse.

Livssyklusen for programvareutgivelse omfatter ulike faser av utvikling og modenhet for dataprogramvare, som spenner fra den første utviklingen (pre-alfa) til den endelige utgivelsen (produksjonssatt), og inkluderer oppdaterte feilrettingsversjoner av den utgitte versjonen.

Rekkefølgen på de ulike versjonene kan være: pre-alfa, alfa, beta, release candidat (også kalt gammaversjon eller delta), RTM (release to marketing), GA (general availability), og til slutt sluttutgivelse (eller produksjon).

Alfaversjon[rediger | rediger kilde]

Alfaversjon er et versjon der et dataprogram har akkurat startet å et program som andre folk kan prøve ut. Alfa versjon er ofte bak betaversjon.

De forskjellige utviklingsstadiene er pre-alfa, alfa, beta, release candidate (RC) og stabil utgave. Pre-alfa er alle aktiviteter før formell testing starter. Den første fasen med programvaretesting, kalles alfa fordi den er den første bokstaven i det greske alfabetet. Disse versjonene er ustabile og kan føre til krasj og datatap.[1] Neste prosess er betafasen, som går ut på å finne feil (bugs) og rette dem, i tillegg til at brukervennligheten forbedres. De som oppdager feil og rapporterer dem kalles betatestere. Noen programmer får hele tiden nye funksjoner, og feil rettes fortløpende, og noen stabil versjon blir aldri erklært. Disse kalles evig beta. Internett er en billig distribusjonskanal, og noen utgivere lager programmer som er under kontinuerlig utvikling. Så kommer release candidate (RC), og til slutt stabil utgave. Når programmet erklæres end-of-life, gir utgiveren ingen støtte lenger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ince, Darrel (red.). A Dictionary of the Internet (3 ed.). Oxford University Press. ISBN 9780191744150. Besøkt 15. juli 2019.