Port of Secrets

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Port of Secrets
Porthleven skal forestille den fiktive kystbyen «Porthryn»
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerSkolefjernsyn
Prod.landNorge
Sesonger1
Episoder5
Lengde19 min.
(1. episode)
18 min.
(2. episode)
18 min.
(3. episode)
19 min.
(4. episode)
19 min.
(5. episode)
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Foran kamera
HovedrollePaul Darrow
Allan Tucker
Bak kamera
Prod.lederJon Hagen
ProdusentEgil Eikvil
ManusLewis Jones
Michael Smee
RegiEgil Eikvil
FotoTore Linnerud
Prod.selskapNorsk rikskringkasting
Sending
Periode20. mars24. april 1974
TV-kanalNRK Fjernsynet
Teknisk informasjon
BildeformatFarger
LydformatMono

Port of Secrets er en norsk miniserie, som første gang ble vist i Skolefjernsynet på NRK i 1974. Regissør og produsent var Egil Eikvil. Manuset ble skrevet av engelske Lewis Jones og Michael Smee. I hovedrollene ses Paul Darrow og Allan Tucker.

Innspillingsfakta[rediger | rediger kilde]

Serien ble spilt inn på location i og omkring byen Porthleven i Cornwall, der det også ble foretatt flere opptak i byens hotell med tilhørende bar. Ellers ble de fleste interiøropptakene foretatt i studio i Oslo.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i den fiktive kystbyen «Porthryn» i Cornwall. De fleste av byens innbyggerne har sin hverdag knyttet til havet, enten de driver med fiske etter krabbe og crayfish eller jobber på båtbyggeriet eller hermetikkfabrikken. Det befinner seg også en tinngruve i området, og stedet blir besøkt av turister og andre fremmede.

Episodetitler[rediger | rediger kilde]

  • Episode 1: A Lot of Questions
  • Episode 2: The Eleventh Room
  • Episode 3: Why Does Everybody Hate Divers?
  • Episode 4: Through the Looking Glass
  • Episode 5: Out of the Dark

Handling[rediger | rediger kilde]

En tordenfull natt ser Tilly, gjennom regnet på vindusruten, en mann stige inn i en blå kranbil. Noen dager etter reiser Mr. Ranger med toget fra London og klyver av på stasjonen i Penzance. Han henter en bil og tar med seg den kvinnelige haikeren Gale. De skal begge til Porthryn. Gale forteller at hun bor der, men at hun har vært på ferie i London. Mr. Ranger setter henne av foran et hus og tar inn på byens hotell. Han spør stuepiken Julie om hun ville ha husket noen som hadde bodd på hotellet. Hun svarer at hun bare har arbeidet der siden sist torsdag. Flere ganger tidligere hadde Julie forsøkt å få seg en jobb der uten å lykkes. Plutselig endret bestyreren, Mrs. Bain, mening. Mrs. Bain kom til henne sist torsdag og spurte om hun var interessert i å arbeide der. Julie synes det var merkelig. Hun tilføyer at den forrige stuepiken Tilly ble avskjediget samme morgen uten en egentlig grunn. Tilly er innehaver av en gavebutikk. Ranger oppsøker butikken, men fiskeren Len forteller at den er stengt. Han legger til at den åpner når Tilly kommer tilbake, men kan ikke si når. Mr. Ranger spør om Len ser alt som foregår i havnen og sier at man jo legger merke til om noe merkelig inntreffer. Len svarer at han ikke har sett noe spesielt. På en bar stiller Mr. Ranger en annen fisker, Mick, flere spørsmål, blant annet om hvilken tid på morgenen han legger ut for å fiske. «Rundt fem», svarer han. Han spør Mr. Ranger om bakgrunnen for alle disse spørsmålene, men får intet svar. Istedet heller Mr. Ranger salt oppi ølen, noe som Mick ikke hadde sett før. En ung mann viser seg i puben. Gjestene viser åpenlyst sin misbilligelse over hans nærvær, og han forlater stedet.

Len kaller senere Mr. Ranger til seg. Han sier at han vet om pub-besøket og saltet i ølen. Finch hadde fortalt ham det og fiskeren visste at ut ifra beskrivelsen at det måtte være Mr. Ranger. Finch hadde også sagt at det var den andre gangen han hadde sett noen helle salt opp i ølen, men fortalte ikke når han hadde sett det for første gang. Det viser seg at Finch var den upopulære mannen i puben. Mr. Ranger roper på Finch for å få ham i tale, men han går sin vei.

Len forteller at «Porthryn» kan bety «Hemmelighetenes havn». Mr. Ranger får se tallet «11» på én av dørene i hotellet, enda hotellbestyreren Mrs. Bain og Tilly hadde sagt at det bare var ti rom. Mr. Ranger oppsøker Tilly i butikken og spør om hun vet hvor mange rom som er i hotellet, men Len griper inn. Han tror åpenbart at Mr. Ranger plager Tilly. Mr. Ranger treffer på Gale utenfor. Hun inviterer ham til å bli med seg på et møte på skipsverftet klokken 19. Det er verftseieren og havnefogden Treveneer som har innkalt til møtet, fordi han har planer om å gjenåpne tinngruven. Forslaget vekker motstand, og det blir en hissig debatt. Gail forlater opprørt møtet.

Mr. Ranger møter Julie utenfor. Han spør henne om hvor mange rom det er i hotellet. Hun svarer at det bare har ti rom, men at rom nummer «7» har blitt omdøpt til nummer «11» uten at hun vet hvorfor. Om natten dukker Finch opp på hotellet. Han ber Mr. Ranger om å møte ham på klippene neste dag. Mr. Ranger forteller Finch at han kjente til noen av «saltmannen»s vaner, slik som om å helle salt oppi ølen. Mannen hadde lært det i tropene. Mr. Ranger avslører at han hadde helt salt oppi ølen på puben som et signal, som et spørsmål, fordi han undret om noen hadde sett denne mannen. Da Finch fortalte Len at det var andre gangen han hadde sett noe slikt, skjønte Mr. Ranger at Finch måtte ha møtt ham. Det hadde han. Mr. Ranger spør om mannen hadde sagt hva han het, men Finch påstår at det hadde han ikke. Han hadde bedt mannen om å bli med på en tur i båten, men han dukket ikke opp. På hotellet sa man at han hadde reist.

Når Mr. Ranger kommer tilbake på sitt hotellrom, er Mick der. Han er rasende og sier at han så Mr. Ranger og Finch på klippene. Mick spør om Mr. Ranger står i ledtog med Finch og om han har samme jobb. Mick vil ikke si hva slags jobb han sikter til, men advarer imidlertid Mr. Ranger mot å dykke. Mr. Ranger spør senere Len hvorfor Mick har så mye imot dykkere. Len svarer at dykkere har stjålet krabber og hummere fra teinene. Han avslører også at Gale er Treveneers datter.

Mr. Ranger spør om kan få låne dykkerutstyret hans, men når han sier at han aldri har dykket før, påtar Finch seg å foreta dykket selv. Mr. Ranger tar ham med seg til Carnak Point. Under dykket finner Finch vraket av en bil, som har kjørt utfor klippene, men det sitter ingen inni. På hotellet fjerner Mr. Ranger og Finch et speil som har skjult døren til rom nummer syv, men de finner ingenting på rommet. Mr. Ranger passerer samme kveld Tillys hjem og hører at hun hyler. Det viser seg at ei due har kommet inn i huset hennes. Den overtroiske Tilly sier at en fugl i huset er et tegn fra «småfolket» om at hun kommer til å dø. Mr. Ranger beroliger henne med at duen har kommet inn gjennom en feiltagelse, men Tilly sier at både vinduer og dører var stengt. Hun tar vare på eldre aviser som folk, blant annet gjestene på hotellet, har kastet. På én av avisene står det skrevet: «283 Liberty 1500». Det viser seg å være telefonnummeret til Treveneer.

Mr. Ranger og Finch spør Mrs. Brain om hva som hendte med mannen i rom nummer syv. Hun svarer at det vet hun ikke, bare at Mick kom og tok med seg klærne hans. Mick hadde fortalt Len at han lånt brorens blå kranvogn for å kvitte seg med en bil. Han hadde skjøvet bilen utfor klippene på Carnak Point. Det var en regnfull natt at Tilly så en blå kranbil fra vinduet sitt.

Mr. Ranger viser Finch ID-kortet sitt. Hans egentlige navn er David Mason. Mason var etternavnet til «saltmannen», en gruveingeniør som var Davids far. David reagerer på at Finch kjente igjen navnet, enda han påstod at mannen ikke hadde oppgitt sitt navn. David anklager Finch for å ha løyet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]