Polystoechotidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Polystoechotidae
Polystoechotes punctatus
Polystoechotes punctatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ploystoechotidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nettvinger
Antall arter: 4
Habitat: på land
Utbredelse: Nord- og Mellom-Amerika
Delgrupper:

Polystoechotidae er en familie av nettvinger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne insektene har en påfallende stor kropp og lange vinger (forvingens lengde 15–40 mm). De ligner på familien Ithonidae, men har større vinger med et tettere årenett, i tillegg til forskjeller i kjønnsorganene. De kan også minne om svært store Hemerobiidae. Hodet og kroppen er mer eller mindre sterkt hårete. Antennene er trådformede og middels lange. Vingene er store og brede med et tett årenett og mer eller mindre utbredte, mørke tegninger. Mesteparten (midten) av vingen utgjøres av tallrike, skrå, avlange celler, som ligger to etter hverandre, den fremre cellen i hvert par går ut fra en gjennomgående lengdeåre som løper parallelt med vingens fremkant.

Eggene er store, uten stilk og dekket med et klebrig stoff. Det første larvestadiet ligner larvene til familien Hemerobiidae. De er avlange med forholdsvis lange bein, spisse kjever og korte men mangeleddete antenner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Av larvene kjenner man bare det første larvestadiet. Man har mistanke om at larvene er planteetere (uvanlig for nettvinger, der nesten alle larver er rovdyr), men vet det ikke med sikkerhet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien finnes i dag bare i Amerika. I Nord-Amerika synes bestandene i alle fall noen steder å ha gått kraftig tilbake. Gruppen er også kjent fra fossiler fra Danmark, så den må tidligere ha hatt en videre utbredelse. Det er beskrevet 16 fossile arter men bare 4 nålevende, så det meste tyder på at denne gruppen har vært mer mangfoldig i tidligere tidsperioder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Fossil vinge av arten Palaeopsychops marringerae

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]