Politisk boss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Tweed, politisk boss i New York.

En boss kalles i amerikansk politikk en person som de facto styrer en bestemt politisk region eller valgkrets. En boss kan diktere stemmegivningen, bestemme over utnevnelser og ha betydelig innflytelse i andre politiske prosesser. De fleste bosser innehar selv ingen politiske verv.

På 1800- og det tidlige 1900-tallet spilte politiske bosser en viktig rolle i USAs politikk. I sydstatene kan nevnes populistiske politikere som Huey Long. Den kanskje mest herostratisk berømte politiske bossen var Boss Tweed i New York. Lignende bosser fantes i de fleste større amerikanske byer, eksempelvis Tom Pendergast som styrte Det demokratiske partiapparatet i Kansas City. Den siste av de større politiske bossene anses å være Richard J. Daley, borgermester i Chicago 1955-1976.

Bossvelde forbindes ofte med korrupsjon og organisert kriminalitet og er ofte blitt ansett som en undergraving av demokratiet. Bossvelde eksisterer fortsatt, spesielt i utviklingsland, og det finnes trekk av det innen mange politiske områder, selv om det er betydelig mer uvanlig i dag.