Polarekspressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Polarekspressen (originaltittel: The Polar Express) er en barnebok fra 1985, skrevet og illustrert av Chris Van Allsburg[1], tidligere professor ved Rhode Island School of Design. Boken regnes som en klassisk julefortelling.[2]

1986 ble boken tildelt Caldecott Medal for barnelitteratur og ved en nettundersøkelse i 2007 angav National Education Association boken som en av lærernes topp 100-bøker for barn. I 2012 ble den utpekt til alle tiders topp 100-billedbøker av School Library Journal.[3][4][5][6]

Boken utspiller seg delvis i Grand Rapids i Michigan. Fortellingen ble i 2004 filmatisert[7], en Oscar-nominert sådan, med Tom Hanks i en av rollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung gutt hører et tog og konduktøren tilbyr ham en tur, sammen med andre barn, mot Nordpolen, der Julenissen bor. Han tilbys å få ta imot julens første julegave. Da han får tilbud om å velge, velger han en bjelle, og deretter reiser Julenissen avgårde for sin årlige julegaveutdeling.

På hjemreisen med toget oppdager gutten at han mistet bjellen. På juledagsmorgenen finner hans søster en julegave under juletreet, og i pakken ligger bjellen, utdelt av Julenissen. Bare han og hans søster kan høre bjellen, foreldrene tror da at den er ødelagt. Når de blir eldre hører heller ikke hans søster lengre bjellen, men selv hører han den stadig som voksen, akkurat som alle som virkelig tror.

Referanser[rediger | rediger kilde]