Pledge of Allegiance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Immigranter til USA avlegger ed til landet i en rettsbygning i New York 1930 og får statsborgerskap og papirer.
Amerikanske skoleelever hilser flagget med Pledge of Allegiance (troskapsløfte) og høyrearmen utstrakt i Bellamyhilsen ca. 1941. Slik «hitlerhilsen» ble avskaffet 1942.

Pledge of Allegiance (norsk «lojalitetsforpliktelse») til Amerikas forente staters flagg er en troskapsed til USA. Den blir berettet ved mange offentlige begivenheter. Kongress-samlinger åpner med sitering av forpliktelsen.

Edsavsigelsen kombinert med høyrearmen utstrakt i romersk hilsen, såkalt Bellamyhilsen, ble skapt av Francis Bellamy og første gang avsagt 1892. På grunn av likheten med «hitlerhilsen» ble gesten erstattet av høyre hånd på hjertet fra 1942. Andre gester har vært løftet høyrearm med håndflaten opp og utstrakt hånd lagt vannrett på tvers av brystet.

Den nåværende Pledge of Allegiance går slik:

I pledge allegiance

to the flag
of the United States of America,
and to the Republic for which it stands:
one Nation under God,
indivisible,
With Liberty and Justice for all.

Teksten har blitt forandret noe i årenes løp. I den originale versjonen var ikke linjen One Nation under God med. På grunn av det store flertallet av kristne i USA ble denne linjen tatt med i 1954, og denne versjonen er den absolutt mest kjente. Det har også vært andre små endringer av mindre betydning, men den versjonen som brukes i dag har altså vært uendret siden 1954.

Den skal leses opp i giv akt med ansiktet mot flagget, med høyre hånd over hjertet. Hvis man ikke er iført uniform, skal menn fjerne alle ikke-religiøse hodeplagg med sin høyre hånd og holde den ved venstre skulder, med hånden over hjertet. Personer i uniform skal forbli stille, med ansiktet mot flagget, mens de utfører den militære hilsenen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]