Plecia nearctica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Plecia nearctica
hunn
hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Plecia nearctica
D. Elmo Hardy, 1940
Norsk(e) navn:
Hører til: markmygg, hårmygg,
tovinger,
vingede insekter,
insekter
Habitat: gressmark
Utbredelse: sørøstlige Nord-Amerika

Plecia nearctica er en art av mygg som tilhører familien hårmygg (Bibionidae). Den er utbredt i det sørvestlige Nord-Amerika og kan til tider bli svært tallrik. I USA er den kjent som "lovebug".

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (kroppslengde ca. 7 – 8 mm), nokså slank og langbeint mygg, svart bortsett fra forkroppen (thorax) som er oransjerød. Vingene er store og mørkt røykfargede. Antennene er kortere enn hodet. Hannen er mindre og spinklere enn hunnen og har store fasettøyne som dekker hele oversiden av hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse myggene tilbringer mye tid i parring

Larvene lever i jorda, trolig mest av råtnende plantedeler. De voksne myggene danner svermer, som kan bli enorme. Hannene konkurrerer om hunnene, og store hanner ser ut til å ha en fordel. Parringen varer ganske lenge, denne arten tilbringer en stor del av sitt voksne liv i parring, dette har gitt opphav til det amerikanske navnet "lovebug". Arten er også kjent for at den blit tiltrukket til bil-eksos som er utsatt for sollys, trolig fordi kjemikalier i eksosen ligner på stoffer som skilles ut når plantemateriale råtner. Dette fører til at svære svermer kan samles over motorveier, og forårsaker problemer ved at tusenvis av mygg suges inn i bilenes motorkjøleanlegg der de kan føre til varmgang og motorskader.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det sørøstlige USA, fra Texas til Nord-Carolina, og tilstøtende områder av Mexico, sørover til Guatemala. Den har spredt seg nord- og østover i de siste ti-årene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]