Hopp til innhold

PlayStation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Playstation»)
PlayStation
ProdusentSony Computer Entertainment
TypeSpillkonsoll
GenerasjonFemte
UtgittJP 3. desember 1994
NA 9. september 1995
EU 29. september 1995
MediumCD
Eksemplarer102,49 millioner
ToppspillGran Turismo
EtterfølgerPlayStation 2

PlayStation (PS プレイステーション Pureisutēshon) er en spillkonsoll fra Sony. Den er den første i rekken av flere PlayStation-konsoller laget av Sony. Konsollen ble lansert i Japan 3. desember 1994, 9. september 1995 i USA og 29. september 1995 i Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Den første ideen om PlayStation er datert allerede i 1986. Nintendo hadde da allerede brukt ressurser på å lage en spillkonsoll med CD-teknologi, men uten suksess. Blant annet var det patenten på CD-plater[1] som stod i veien. Det var ikke før CDROM/XA kom ut (utvidelse av CD-ROM med komprimert audio, visuell data og mulighet til å gå inn på all informasjon samtidig.)Ironisk nok kontaktet Nintendo Sony i 1988 for å utvikle ny teknologi til å kunne spille av CD-plater.

Resultatet var at Nintendo og Sony i juni 1991 annonserte at de utviklet et felles underholdningssystem som kunne spille både kassettene til Nintendo og et nytt CD-format som Sony utviklet.

Samarbeidet sluttet brått da Nintendos direktør, Hiroshi Yamauchi leste kontrakten som ble inngått i 1988. Han oppdaget at ut ifra kontrakten ville Sony ha full kontroll over alle Nintendospill som ville bli utviklet på CD-formatet. Dette var uakseptabelt for Nintendos del og samarbeidet ble brutt.

Istedenfor inngikk Nintendo et samarbeid med Philips og forlot alle prosjektene fra deres tidligere samarbeid med Sony.

Etter at samarbeidet ble brutt, bestemte Sony seg for å bruke resultatene av samarbeidet og utvikle en egen konsoll. Dette førte til at Nintendo gikk til retten og prøvde å stoppe produksjonen av denne konsollen, på det grunnlag at Nintendo eide mye av teknologien og navnet PlayStation. Retten avviste alle krav fra Nintendo. I oktober 1991 ble den første versjonen av PlayStation laget. Dette var riktignok kun for utviklingen av en bedre maskin og ble kun brukt av utviklerne. Ifølge rykter ble det bare produsert 200 maskiner.

Dagens PlayStation[rediger | rediger kilde]

I slutten av 1992 inngikk Sony og Nintendo en avtale hvor "Sony PlayStation" fremdeles ville kunne brukes til Nintendospill, men Nintendo ville ha alle rettigheter og fortjeneste av spillene. Kun kort tid etter droppet Sony alle planer om en PlayStation med Nintendo og begynte med å designe en ny konsoll rettet mot et helt annet publikum og bruke annen maskinvare.

Lansering[rediger | rediger kilde]

Sony PlayStation ble lansert i slutten av 1994 i Japan mens resten av verden måtte vente et år. Utsalgsprisen var på USD299$ og ble svært godt mottatt med spillene som fulgte lanseringen. Tekken, Ridge Racer, og Twisted Metal var spill som ble solgt ved lanseringen og skapte et titalls etterfølgere.

I tillegg skapte PlayStation en unik serie av reklamekampanjer som skapte en generell interesse hos forskjellige kundegrupper.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Sony PlayStation ble produsert i hele 11 år før Sony la ned produksjonen 23. mars 2006. Det siste spillet ble lansert 29. september 2006.[2]

Varianter av PlayStation[rediger | rediger kilde]

PlayStation gikk gjennom mange forskjellige versjoner i sin produksjonstid, og flere ganger ble deler av innholdet byttet for effektiviteten.

I de første versjonene av konsollen var det mange problemer som ble rapportert. Blant annet lagde den en tikkelyd når kuttscener ble spilt. I tillegg rapporterte de om problemer med å lese av data på CD-platen til konsollen, fordi lokket ikke var skikkelig på plass. I tillegg mistet konsollen ofte kontakten med håndkontrollen, noe Sony rettet på da de lanserte den nye "Dual Shock"-kontrollen.

Installasjon av såkalte mod chips ga PlayStation-eiere uante muligheter til å modifisere dem. Blant annet sørget det for at konsollene kunne kjøre spill med både PAL og NTSC formatene. I tillegg var det mulig å spille piratkopierte spill.

PS One[rediger | rediger kilde]

En mindre og mer effektiv versjon av PlayStation ble lansert den 7. juli 2000. Denne versjonen overtok raskt markedet fra den gamle konsollen som var dobbelt så stor. Totalt 28,15 millioner PS One enheter ble solgt innen den ble avviklet i mars 2006.[3]

Betydning[rediger | rediger kilde]

Sukessen til PlayStation er blitt sett som hovedgrunnen til at markedet gikk vekk fra kassettspill og over til CD-er. Selv om det ikke var den første konsollen som prøvde å bruke CD-er til spill, var det den store sukessen som gjorde at Nintendo stoppet med kassetter etter Nintendo 64.

Nintendo la aldri skjul på at de var skeptiske til CD-er og pekte på at de krevde lasting før man kunne spille. De mente også at de var skjørere enn kassettene. Spekulasjonene, derimot, gikk på at Nintendo ville miste mye av profitten hvis de gikk over til CD siden de, i motsetning til kassettformatet, ikke eide patentet.

Likevel krevde utviklingen av spill (når det gjelder innhold, grafikk og lyd) mer og mer plass, og snart ble kassettene presset til grensen. Andre spillutviklere som Konami og Namco gikk over til CD fordi de hadde lavere produksjonskostnader og bød på større fleksibilitet.

PlayStation lanserte også videospillformatet som et mektig medium på linje med film, og bidro til at andre medieformater utelukkende distribueres på CD-ROM.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brosmith, Sean B.; Oshry, Scott Jared (29. juli 1997). «Compact disc storage device». US5651458A. Besøkt 8. mai 2022. 
  2. ^ Sinclair, Brendan (24. mars 2006). «Sony stops making original PS». GameSpot. Besøkt 20. september 2008. 
  3. ^ «PlayStation® Cumulative Production Shipments of Hardware | CORPORATE INFORMATION | Sony Computer Entertainment Inc.». web.archive.org. 22. juli 2011. Arkivert fra originalen 22. juli 2011. Besøkt 17. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]