Platycheirus manicatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Platycheirus manicatus
Platycheirus manicatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platycheirus manicatus
(Meigen, 1822)
Norsk(e) navn: matt fotblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster på enger og i skogkanter.
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
utbredt i hele Norge .

Matt fotblomsterflue (Platycheirus manicatus) er en middelsstor, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er utbredt over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (7-10 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Den kan kjennes fra de alle fleste andre Platycheirus-artene på at ansiktets nedre del er kraftig framskytende, og på at thorax på oversiden er kraftig bestøvet og noe matt. På hannens frambein er leggen ganske slank, mens de to første fotleddene er kraftig utvidete og hvite. Bakfotens første ledd er ganske tykt. Bakkroppen har tre par gule flekker som ikke når helt ut til ytterkanten, og er bredt skilte i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på mange slags åpne lokaliteter, både myrer og tørrere enger, også i skogbryn og åpen fjellbjørkeskog. Larvene lever av bladlus, også slike som går på kulturplanter, slik at arten er å se på som nyttig i jord- og hagebruk. De voksne fluene besøker gjerne blomster og flyr i mai-september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, i Nord-Afrika og det nordlige Asia. I Nord-Amerika finnes den i Alaska og på Grønland. I Norge finnes den over hele landet og er jamtover ganske vanlig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]