Platte River

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Platte
LandUSAs flagg USA
DelstaterNebraska
Lengde499 km
Nedbørfelt233 100 km²
StartSamløp North Platte og South Platte
  – Høyde844 moh.
MunningSamløp med Missouri
Platte
Kart over nedbørfeltet til Platte, inkludert North og South Platte.
Kart
Platte
41°06′50″N 100°40′33″V

Platte er en elv i Nebraska i USA. Den starter der elvene North Platte og South Platte, som begge har sitt utspring i Rocky Mountains i Colorado, møtes. Platte renner gjennom Nebraska før den munner ut i Missouri på grensen mellom Nebraska og Missouri, 25 km fra Omaha. Platte er 499 km lang, men de to tilførselselvene dens er opptil 1 094 km lange, slik at hele vassdraget da er 1 593 km langt. Det samlede nedbørfeltet er på om lag 233 100 km².

Ved byen Casper i Wyoming renner North Platte ut på det nordamerikanske slettelandet.

Elven er ikke dyp nok til at skip kan seile i den, og brukes mest til kraftproduksjon. Elva er stri og dyp oppe i fjellene, men svært grunn i lavlandet. På 1700-tallet var elva kjent blant franske pelsjegere som Nebrasier eller Nebraska River. Området var lenge omstridt mellom Frankrike og Spania. Gjennom Louisiana-kjøpet i 1803 tilfalt elva USA. Elvefaret var svært viktig for den tidligere koloniseringen av disse vestlige delene av prærien.

North Platte er den største tilførselselva til Platte. Den er 1 094 km lang og starter i Colorado, renner nordover via Wyoming og renner sammen med South Platte og danner elva Platte i Nebraska. Nedbørfeltet er på 80 755 km². Utspringet er helt nord i Colorado, i Jackson County. Elva renner ut på prærien ved byen Casper i Natrona County, Wyoming og renner deretter sørøstover og får følge av Laramie River før den renner inn i Nebraska. Inne i denne delstaten møter den elva South Platte ved byen North Platte i Lincoln County.

South Platte er den minste av de to store tilførselsevnene til Platte. Den er 711 km lang med et nedbørfelt på 62 738 km². Historisk er den kjent som Rio Jesus Maria. Dette er den viktigste elva i det østlige Colorado, og renner blant annet gjennom storbyen Denver. Takket være denne elva blir viktige, østlige deler av Colorado fruktbart. Den starter nøyaktig midt i delstaten, i Park County sørvest for Denver, men har her sitt utspring i tilførselselvene South Fork (40 km) og Middle Fork (56 km). Før den når Denver får den også tilsig av North Fork (80 km). Nordover forbi Denver danner elva grunnlag for et tett befolket industriområde, i en fruktbar dal med mye skifergrunn. I Colorado er elva også utbygd med demninger for irrigasjon, flomkontroll og kraftproduksjon. I Sedgwick County forlater den Colorado og renner inn i Nebraska.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]