Pjotr (Karpusjuk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pjotr
Peter (Karpusyuk).jpg
Født5. januar 1959Rediger på Wikidata
BrestRediger på Wikidata
Død6. juni 2020Rediger på Wikidata (61 år)
Utdannet ved Moskvas teologiske akademi (–1986), Moscow Theological Seminary (–1982)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse PrestRediger på Wikidata
Embede BiskopRediger på Wikidata
Nasjonalitet HviterusslandRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
3. klasse av Sergij Radonezjskij-ordenen, 2. klasse av Sergij Radonezjskij-ordenen, орден святого равноапостольного князя Владимира 3 степени, орден преподобной Евфросинии Полоцкой, Медаль преподобного Сергия Радонежского I ступени, Медаль преподобного Сергия Радонежского, 3. klasse av Sankt Serafim av Sarovs ordenRediger på Wikidata

Biskop Pjotr (i verden Viktor Petrovitsj Karpusjuk; født 5. januar 1959 i Brest i Hviterussisk SSR i Sovjetunionen, død 6. juni 2020[1]) i Hviterussland) var biskop i det hviterussiske eksarkat i den russisk-ortodokse kirke.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha fullført sin obligatoriske militærtjeneste i 1977–1979 begyntehan ved Moskva teologiske seminar. Etter eksamen i 1982 begynte han å studere ved Moskva teologiske akademi. I 1986 ble han uteksaminert med den akademiske tittelen kandidat for teologiske vitenskaper. Mens han fortsatt studerte, 18. mars 1982, avla han sine evige løfter med navnet Pjotr, og 23. april samme år ble han hierodiakon.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest 15. april 1989, og samme år ble han gjort til igumen. I 1990 ble han promovert til rang av arkimandritt. Han bodde i Troitse-Sergijeva Lavra, hvor han utførte plikter som kasserer. Fra 1992 var han kapellan i kvinneklosteret til Korsets opphøyelse i Domodedovskij-distriktet i Moskva-regionen.

Han døde i juni 2020 av covid-19[1].

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble i den ortodokse katedral i Vitsebsk den 24. juli 1992 gjort til biskop av Turau og Mazyr sør i Hviterussland. I 2004 ble han overført til eparkiet Bobrujsk-Osipovice.

Etter ett år i eparkiet fjernet den russiske ortodokse kirkes hellige synode ham fra embetet og beordret ham midlertidig til å bo i Det hellige treenighetskloster i Vitsebsk. Til slutt, i april 2006, ble det besluttet å gjøre ham til biskopvikar for Vitsebsk og Orsja.

I 2013 ble han overført til eparkiet Novogrodek og Lidska som hjelpebiskop med tittelen biskop av Smorgon.

Referanser[rediger | rediger kilde]