Pitcairnøyenes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pitcairnøyenes flagg
Flagg for Pitcairnøyenes guvernør

Pitcairnøyenes flagg ble innført 2. april 1984. Flagget har blå bakgrunn med Union Jack i øvre venstre hjørne, samt Pitcairnøyenes riksvåpen i flaggets frie ende.

Riksvåpenet viser ankeret og bibelen fra HMAV «Bounty», som et symbol på at øyas innbyggere etter etterkommere etter mytteristene på HMAV «Bounty» i 1789. Hjelmtegnet viser en trillebår av lokal type med en spire av treet som på Pitcairn kalles miro.

Fra flagget ble innført og fram til 1999 satt våpenmerket i en hvit skive. Dette var også tilfelle for de fleste andre særmerkede britiske flagg for kolonier. Tradisjonen med å sette våpenet på en hvit skive skal skyldes at den britiske marinens offisielle flaggbok, Flags of all nations, hadde for vane å vise merkene som satt i flaggene på en rund, hvit bakgrunn. Selv om dette bare var en illustrasjonsteknisk måte å vise merkene, ble det i praksis tolket som at hele skiven skulle være med i flagget. Framstillingen av flaggene ble endret med 1999-utgaven av Flags of all nations, da merkede britiske flagg nå ble framstilt med våpenet direkte mot flaggduken. For å bedre muligheten for identifikasjon ble også merkets størrelse økt.

Guvernørens flagg[rediger | rediger kilde]

Guvernøren, koloniens øverste myndighet og kronens representant, fører eget flagg etter samme modell som øvrige guvernører i britiske besittelser. Det vil si det britiske unionsflagget med koloniens våpenskjold omgitt av en krans i midten. Flagget benyttes av den britiske høykommissæren (ambassadøren) i New Zealand, som også fungerer som Pitcairnøyenes guvernør.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • BR20 Flags of all nations, 1989 Edition, 1999 Revision, Ministry of Defence, 1999