HMAV «Bounty»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SS Bounty-kopi på besøk i Bergen, sept. 2011. Skipet forliste senere under orkanen Sandy i 2012.
HMAV «Bounty»
Mutiny HMS Bounty.jpg
Karriere
LandNaval Ensign of the United Kingdom.svg Kongeriket Storbritannia
KlasseHMAV «Bounty»
VerftBlaydes skipsverft ved Hull
Operativ1784
SkjebneBrent ved øya Pitcairn
SøsterskipIngen
Tekniske data
Deplasement215 tonn
Lengde27,7 m
Bredde7,3 m
FramdriftSeil
PansringIngen
Bestykning4 stk. 4 punds kanoner
Mannskap46

HMAV «Bounty» var et opprinnelig sivilt fartøy som Storbritannias Royal Navy utrustet for en ekspedisjon i Stillehavet. Skipet er kjent for mytteriet som fant sted under ekspedisjonen, mytteriet på Bounty.

Skipet ble bygget som et lastefartøy og ble sjøsatt i 1784 som Bethia, fra Blaydes skipsverft ved Hull. I 1787 ble skipet kjøpt av Royal Navy og utrustet for en ekspedisjon i Stillehavet under kommando av løytnant William Bligh. Under seilasen i Stillehavet begikk deler av besetningen mytteri. Ved øya Tofua tok de over fartøyet og satte fartøyssjefen, løytnant Bligh, i lettbåten, sammen med 18 av besetningen som var lojale mot ham.

Mytteristene under ledelse av Fletcher Christian seilte så videre og endte til sist opp ved øya Pitcairn hvor de slo seg ned, og brente skipet for å unngå å bli oppdaget av den britiske marinen.

Mytteriet er senere gjort til gjenstand for flere bøker og filmatiseringer. Det ble i en sammenheng bygd en kopi av båten i noe mere enn full størrelse. Filmselskapet hadde opprinnelig planer om å brenne båten som del av sluttsekvensen i filmen, men dette ble omgjort. Skipet seilte senere rundt og ble vist fram. Det forliste med tap av liv under orkanen Sandy på østkysten av USA.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bounty crew member found dead, captain still missing» (engelsk). Canadian Broadcasting Corporation. 29. oktober 2012. Besøkt 16. april 2013. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]