Pissoar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Porselenspissoarer
Rennepissoar i rustfritt stål
Fredet pissoar («Kjærlighetskarusellen») i Stensparken i Oslo Foto: Helge Høifødt
Støpejernspissoir fra København

Et pissoar (fra fransk pissoir) eller urinal er en anordning i offentlig miljø der en eller flere kan urinere. Det er vanligvis utformet som en skål eller renne[1] i porselen eller metall, noen ganger med skillevegger mellom pissoarene. Pissoar og urinal brukes også om offentlige toaletter generelt.

I den vestlige verden er det vanlig å finne pissoarer opphengt på vegger på offentlige herretoaletter (tradisjonelt tilpasset mannlig anatomi), mens pissoarer beregnet for kvinnelig anatomi er mye mindre vanlig.

På utesteder og offentlige bygg finner man ofte pissoarer utformet som en renne. Disse har større kapasitet,[klargjør] og som regel automatisk spyling. Pissoar med spyling spyles enten ved at brukeren trykker på en knapp, eller automatisk. Automatiske systemer går enten på faste intervaller, eller styres av bevegelsessensorer.

Frittstående pissoarer i støpejern, samt egne porselensplater til montering på husvegger, var salgsvare fra tidlig i forrige århundre.[trenger referanse] Anskaffelse og drift av slike ble ansett å være et kommunalt anliggende. Disse er etterhvert blitt avviklet, av hygieniske hensyn eller på grunn av vandalisme. Den franske humoristiske fortellingen Et forargelsens hus skildrer forøvrig hvordan lokale krefter ble satt i sving, da den lille (fiktive) byen Clochemerle kanskje skulle oppleve å være stor nok by til at et pissoar var nødvendig.

I Norge ble pissoaret fra 1937 i Stensparken i Oslo, som en viktig del av historie om homofile menn i Norge, fredet i 2009.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) «Urinal» i Store norske leksikon, besøkt 8. februar 2023.
  2. ^ (no) «Stensparken - pissoaret, Annen bygningslokalitet». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.  Besøkt 8. februar 2023.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]