Pissoar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Porselenspissoarer
Rennepissoar i rustfritt stål
Fredet pissoar («Kjærlighetskarusellen») i Stensparken i Oslo Foto: Helge Høifødt
Støpejernspissoir fra København

Et pissoar (fra fransk pissoir) eller urinal er en anordning i offentlig miljø der gutter og menn kan urinere. Det er vanligvis utformet som en skål eller renne i porselen eller metall og opphengt på veggen. Noen ganger er det skillevegger mellom pissoarene.

Pissoaret spyles enten ved at brukeren trykker på en knapp, eller automatisk. Automatiske systemer går enten på faste intervaller, eller styres av bevegelsessensorer.

På utesteder og offentlige bygg finner man ofte pissoarer utformet som en renne. Disse har større kapasitet, og som regel automatisk spyling.

Frittstående pissoarer i støpejern, samt egne porselensplater til montering på husvegger, var salgsvare fra tidlig i forrige århundre. Anskaffelse og drift av slike ble ansett å være et kommunalt anliggende. Disse er etterhvert blitt avviklet, av hygieniske hensyn eller på grunn av vandalisme. Den franske humoristiske fortellingen Et forargelsens hus skildrer forøvrig hvordan lokale krefter ble satt i sving, da den lille (fiktive) byen Clochemerle kanskje skulle oppleve å være stor nok by til at et pissoar var nødvendig.

I Norge ble pissoaret i Stensparken i Oslo ,som det første, fredet i 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.