Pilea peperomioides

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pilea peperomioides
Pilea peperomioides
Pilea peperomioides
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pilea peperomioides
Diels, 1912»
Norsk(e) navn: Elefantøre,misjonærplante,kinesisk penge plante»
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Roseordenen
Familie: Neslefamilien
Slekt: Pilea

Pilea peperomioides, også kjent som elefantøre, kinesisk pengeplante eller misjonærplante, er en blomsterplante i neslefamilien, og stammer fra Yunnanprovinsen i det sørvestlige Kina.

Planten er en sukkulent og eviggrønn med runde, mørkegrønne blader. Den vokser oppreist og kan bli opptil 30 cm høy. På en lang bladstilk kan bladene bli opptil 10 centimeter i diameter. Den vokser vilt i fuktige skoger, med en høyde på 1500–3000 meter. Mellom april og juli kan den blomstre i form av bittesmå blomster i store klynger.

Planten ble først innsamlet av George Forrest i 1906, og i 1910 i Cangshan-fjellkjeden i Yunnanprovinsen.

I 1944 fikk en norsk misjonær Agnar Espegren stiklinger av planten i Yunnanprovinsen, mens han var på flukt fra Hunanprovinsen. Espegren bodde i Calcutta i India i et år før han brakte planten til Norge 1946.
Espegren ga avleggere av planten til venner og familie rundt omkring i Norge, og fikk deretter navnet «misjonærplanten».[1]

Pilea peperomioides er et eksempel på en plante som har vært bredt oppdrettet av amatører via stiklinger, samtidig som den var lite kjent blant botanikere. Planten ble ikke identifisert før 1980-årene og første bilde ble publisert i Kew magazine i 1984.

Den har lenge vært en klassisk inneplante i Norge, som igjen har blitt veldig populær de siste årene. Den trives med en temperatur på minst 10 °C og klassifiseres som meget lettstelt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]