Pildammsparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pildammsparken
Vattentornet vid Pildammarna.jpg
LandSverige Sverige
OmrådeMalmö
Areal0,45 km²

Pildammsparken
55°35′25″N 12°59′32″Ø

Galatheas statue

Pildammsparken, tidligere også kalt Baltiska parken, er Malmös største park.

Parken, som er 45 hektar stor, ligger rundt en dam som ble anlagt som byens vannreservoar ved slutten av 1600-tallet. Piltrærne ble plantet for å forsterke dammens beskyttelsesvoller. Parken ble anlagt på den plassen som den den baltiske utstillingen ble avholdt i 1914. Fra utstillingen finnes stort sett bare igjen den Kongelige paviljongen, som nå blir kalt Margaretapaviljongen.

Etter utstillingen vendte byingeniøren Anders Nilsson seg til den danske hagearkitekten Erik Erstad-Jørgensen. Han utarbeidet et forslag til parkanlegg, som ble fremlagt i 1915. Men prosjektet ble forsinket, blant annet på grunn av krigen, og på det tidigere utstillingsområdet ble det dyrket poteter på grunn av matmangel mens kongresshallen ble brukt som rotfruktslager. Men tilslutt ble det besluttet at planene skulle fullføres. I 1920 gikk imidlertid Nilsson av og hans etterfølger Erik Bülow-Hübe hadde et helt annet syn på parkanleggingskunsten. Dette ledet til at arbeidet ble stoppet og Bülow-Hübe utarbeidet et helt nytt forslag, som ble lagt fram i 1926. Det ble dette forslaget i litt revidert form som ble realisert.

En nyere anlegg er Galatheas hage, tiltenkt for meditasjon. Det sirkelformede området ”tallerkenen” benyttes på sommertid til piknik og idrett. Det nåværende Pildammsteatern er et amfiteater som ble anlagt i 1963 som en erstatning for et eldre friluftsteater. Det gamle vanntårnet rommer iblant kunstutstillinger. Den populære mosjonsruten rundt dammen måler cirka 1,5 kilometer.

Ved Roskildevägen ligger Roskilde barnehage og utendørsbarnehagen Stock och Sten holder også til i parken.

Fra 2004 blir parkens besøkende om sommeren budt på et lysshow i form av projiserte bilder på dammens fontene.