Pierre Amine Gemayel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierre Amine Gemayel
Pierre Amine Gemayel (cropped).jpg
Født23. september 1972[1]
Beirut
Død21. november 2006[1][2] (34 år)
Beirut
Far Amin Gemayel
Mor Joyce Gemayel
Søsken Samy Gemayel
Beskjeftigelse Politiker
Parti Falangistpartiet
Nasjonalitet Libanon

Pierre Amine Gemayel, eller Pierre Gemayel junior, kort Pierre Amine, بيار أمين الجميل; (født 24. september 1972 i Libanon, drept 21. november 2006 i Beirut), var en libanesisk politiker, advokat og maronittisk kristen. Gemayel var industriminister da han ble myrdet.

Gemayel var medlem av Kata'ib-partiet (også kalt Falangistpartiet) og sønn av den tidligere libaneske president Amine Gemayel og brorsønn av Bashir Gemayel (myrdet 1982). Gemayel ble oppkalt etter sin bestefar Pierre Gemayel, som kom levende fra et attentat i april 1975, da fire falangister ble drept. Den hendelsen var med på å utløse den libanesiske borgerkrig.[3] Også hans kusine Maya ble drept ved et attentat som egentlig hadde Bachir som mål. Familien, som har sine røtter i småbyen Bikfaya, har vært aktiv i libanesisk politikk i generasjoner.

Gemayel studerte jus ved Université Saint-Joseph i Beirut og i Paris. Etter studiene begynte han i sin fars advokatfirma. Den 25. september 1999 giftet han seg i LimassolKypros, med Patrica Daif. De fikk to sønner. Gemayel hadde en søster, Nicole, og en yngre bror, Samir.

Falangistene går for å være provestlige og antisyriske.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Libanons industriminister drept i attentat – relatert nyhetssak