Piæ Cantiones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Piae cantiones)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tittelblad til Piæ Cantiones

Piæ Cantiones (latin for 'fromme sanger') er en samling åndelige middelaldersanger som kom ut i 1582.[1] Den er en av de eldste sangbøker fra Norden. Samlingen har hatt stor internasjonal betydning. For eksempel hymnene Gaudete og Puer natus in Bethlehem er velkjente over hele Europa, og ville formodentlig ikke lenger ha vært kjente dersom de ikke var blitt nedtegnet av en entusiastisk yngling i ytterste utkant av Europa, i hva som da var i Sverige.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sangene ble samlet fra Katedralskolen i Åbo og trykket i 1582 i Greifswald, som da tilhørte Sverige. De 74 sangene er hovedsakelig på latin, men har også noe svensk tekst. I samlingen finne man blant annet de kjente julesangene «In dulci jubilo» («Jeg synger julekvad»), «Puer natus in Betlehem» («Et barn er født i Betlehem»), «Personent hodie» og «Gaudete».

Første side av «Resonet in laudibus».

Den fullstendige boktittelen er Piæ Cantiones ecclesiasticae et scholasticae veterum episcoporum, 'Fromme geistlige og lærde sanger etter de gamle biskoper'. Sangene ble nedskrevet av Theodoricus Petri, en finsk student ved universitetet i Rostock, og redigert og utgitt av Jacobus Petri Finno, eller Jaakko Suomalainen, rektor ved katedralskolen i Åbo.

Det eldste gjenværende eksemplar av Piæ Cantiones er oppbevart ved universitetet i Jyväskylä. Samlingen ble utgitt på nytt i 1625, med et tillegg på 13 nye sanger av en komponist fra Rostock, Daniel Friderici. Gjennom de neste hundreårene ble Piæ Cantiones trykt flere ganger, og sangene har lenge vært brukt i finske skoler. På 1800-tallet danna sangene utgangspunkt for flere engelske sanger, i noen tilfeller oversettelser, i andre tilfeller nydiktinger til de eldre sangene, som julesangen «Good King Wenceslas» til vårmelodien «Tempus adest floridum».

Innhold[rediger | rediger kilde]

Sangene i samlingen er delt inn etter emne, som Jesu fødsel, treenigheten og det akademiske liv. Noen av sangene har tydelig høymiddelaldersk opphav, mens andre stammer fra renessansen. Om lag halvparten av sangene kan knyttes til musikk fra andre steder i Europa, mens andre bare finnes i denne samlingen. Andre stammer trolig frs Finland eller Norden ellets.

Samlingen skiller seg ut ved å være et samarbeid mellom den katolsksinnede Petri og den lutherske Finno kort tid etter reformasjonen, i en tid preget av religiøs strid. Noen av sangene bærer preg av dette, ved at flere referanser til jomfru Maria er blitt byttet ut med navnet Jesus. I andre tilfeller er det katolske preg bevart, som i «Ava Maris Stella».

Utvalg fra innholdet[rediger | rediger kilde]

(worldcat.org; Handelslink - delvis med angivelse av andre versjoner)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Piae cantiones». Cappelens musikkleksikon. Bind 5 : Musikalier - Schwegel. Oslo: Cappelen. 1980. s. 357-358. ISBN 8202036887. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]