Hopp til innhold

Philip Ahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philip Ahn
Født29. mars 1905[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Los Angeles[5]
Død28. feb. 1978[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (72 år)
Los Angeles[6]
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Southern California
USC Marshall School of Business
FarAhn Chang-ho
SøskenSusan Ahn Cuddy
Ralph Ahn
NasjonalitetUSA
GravlagtForest Lawn Memorial Park
UtmerkelserStjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år19351978
IMDbIMDb

Philip Ahn (1905–1978) var en koreansk-amerikansk skuespiller.

Hans foreldre var de første koreanske ekteparet som fikk adgang til USA, og hans mor Helen Lee var bare den andre koreanske kvinnen i USA de ankom landet i 1902. Hans far Dosan Ahn Chang-ho var pedagog og aktivist for koreansk uavhengighet under den japanske okkupasjonen. Philip antas å være den første amerikanske statsborgeren som er født i USA av koreanske foreldre.

Mens Philip fortsatt gikk på videregående besøkte han settet til filmen The Thief of Bagdad hvor han møtte regissør og skuespiller Douglas Fairbanks. Fairbanks tilbudte Philip en prøverolle i filmen sin og etter en prøvespilling fikk han en rolle i filmen. Men da Philip sprang hjem for å fortelle dette til moren sin nektet hun å godta at han skulle begynne som skuespiller fordi hun trodde at filmindustrien i USA bare bestod av forferdelige mennesker som hun ikke ville at sønnen hennes skulle møte.

Ahn ble uteksaminert fra den videregående skolen i 1923 og begynte å arbeide i rismarkene rundt byen Colusa i California. Disse rismarkene ble eid av Hung Sa Dan som var en koreansk uavhengighetsbevegelse som trente unge koreanerne til å bli store ledere i Korea når landet ble fritt fra japansk styre.

Fordi koreanere som bestemte på rismarkene ikke hadde amerikansk statsborgerskap og derfor ikke kunne eie rismarkene selv så brukte de Philip Ahn's sitt amerikanske statsborgerskap og satte hele eiendommen i hans navn. På grunn av kraftig regnvær dette året mislyktes risavlingene totalt og Ahn befant seg i dyp gjeld som han ikke var i stand til å betale tilbake på dette tidspunktet.

Ahns far var i Asia for å arbeide for uavhengighet og derfor var det opp til Ahn å måtte støtte og i stor grad forsørge sin mor og fire yngre søsken. Han arbeidet som heisoperatør i Los Angeles i tillegg til å prøve å fikse de rismarkene som var blitt nesten helt ødelagt i regnvær.

I 1934 begynte Ahn han studerte ved University of Southern California. Selv om han var interessert i import / eksport virksomhet fortalte faren hans til ham at han virkelig ønsket å bli skuespiller måtte Ahn prøve å bli skuespiller. Ahn ble overtalt til å ta flere kurs i skuespill og kinematografi. Mens han studerte ved universitetet opptrådte han i en sceneproduksjon av Merrily We Roll Along som turnerte i det vestlige USA.

For sin bidrag til filmindustrien ble Ahn hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6205 Hollywood Boulevard. Han er den første asiatisk-amerikanske skuespilleren som har fått en stjerne på Hollywood Boulevard.

Filmografi (utvalg)

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 132413477, besøkt 15. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 150887998[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b filmportal.de, Filmportal-ID 1aea4b6ad52c4454b0040f7cc34652c2, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 6337, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 19. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 1. januar 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]