Philco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philco 90, 1931.

Philadelphia Electric Company (Philco) (tidligere kjent som Spencer Company) var en pionér innen radio og TV og en tidligere arbeidsgiver for Philo Farnsworth, oppfinneren av bilderørsskjermen.

Philco bygde mange ikoniske radioer og TV-er, slik som den klassiske katedral-formede treradioen fra 1930-tallet og de meget futuristiske (for 1950-tallet) Predictal-TV-ene. På 1960-tallet fikk Philco i oppdrag fra NASA å bygge et verdensomspennende bakkestasjonsnettverk for Project Mercury og de etterfølgende prosjektene med å sende mennesker opp i rommet frem til nettverket ble erstattet av TDRS-satellittene på 1990-tallet.

Selskapet ble kjøpt opp av Ford Motor Company 11. desember 1961 og de lagde derfor mange bilradioer for Ford. Til slutt sluttet Ford med å bruke navnet. Selskapet ble kjøpt opp av Philips i 1981 slik at de kunne bruke merkenavnet Philips i USA, som Philco tidligere hadde stoppet dem fra å bruke på grunn av at navnene Philips og Philco er like.

I 1962 ble datamaskinen Philco 2000 Model 212 valgt ut for å installeres i North American Aerospace Defense Commands berømte stasjon i Cheyenne Mountain. Tre av maskinene ble installert samme år og de ble brukt frem til 1980. Maskinene ble også brukt av forskningslaboratorier hos Westinghouse Electric og General Electric.

Philco produserte også kjøleskap. I 1948 kom bidragsyterens far hjem med et stort Philco Conservador som går på transformert 110V. Skapet er fortsatt i bruk, desember 2017, snart 70 år gammelt. (Han hadde også med seg en automatisk vaskemaskin av merket Bendix)

Romfartsdelen av Philco Ford ble omdøpt til Ford Aerospace i 1976.

Merkenavnet Philco utenfor USA[rediger | rediger kilde]

I Brasil ble Philco kjøpt opp av Itautec i 1994 og døpt om til Itautec-Philco. I august 2005 solgte Itautec Philco til Gradiente.

I 2003 kjøpte Merloni Group rettighetene til å bruke merkenavnet Philco (fra Philco International) i Italia[1]. Italienske Philco produserte kjøkkenmaskiner sammen med Bendix og Thorn EMI Moyor Electronics.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]