Petter Chr. Borchgrevink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petter Chr. Borchgrevink
Født20. juli 1952Rediger på Wikidata (71 år)
Trondheim
BeskjeftigelseLege Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversitetet i Tromsø
Universitetet i Trondheim
NasjonalitetNorge
FagfeltAnestesiologi
Doktorgrads-
avhandling
Magnesium and the ischemic heart

Petter Chr. Borchgrevink (født i 1952) er en norsk lege og fagutvikler. I 2002 ble han den første professoren i Norge innen feltet «Anestesiologi og smertemedisin». Han ble utnevnt til å utvikle det nasjonale tilbudet til pasienter med langvarige og sammensatte smertetilstander. Han har vært med på å samle offentlige smerteklinikker i et nettverk.

Akademisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1979 ble Borchgrevink cand. med. ved 1979 Universitetet i Tromsø, i 1988 dr. med. ved Universitetet i Trondheim med avhandlingen Magnesium and the ischemic heart. Han ble spesialist i anestesiologi i 1990.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Siden 1991 har han bygget opp og ledet den nåværende «Avdeling for smerte og sammensatte lidelser» og fra 2001 «Nasjonal kompetansetjeneste for sammensatte lidelser» ved St. Olavs hospital. Borchgrevink var medisinsk-faglig ansvarlig med forskningsoppfølging for Hysnes helsefort i 2010–2016. Fra 2005 var han styremedlem og fra 2014 til 2018 leder av Norsk smerteforening.

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har han i åtte år ledet arbeidet med å forbedre tilbudet til pasienter med langvarige smerte- og utmattelsestilstander av uklar årsak. De viktigste resultatene så langt har vært oppbygging av nasjonalt smerteklinikk-nettverk og -register samt bidrag til nasjonale pasientforløp med fokus på mestring og samhandling med kommunehelsetjenesten.

Borchgrevink har etablert en samlet undervisning for smerte og smertebehandling ved NTNU; for medisinerstudentene fra 1995 og for et masterprogram fra 2015, og vært ansvarlig for førstnevnte. Han var med å starte, var lærer i 15 år og leder i fire år for Nordic education for advanced medicine.

Forskningsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Av større forskningsvirksomhet har Borchgrevink ledet fire prosjekter finansiert av Norges forskningsråd og en multisenterstudie finansiert av KLINBEFORSK. Alle har fokusert på ikke-medikamentell behandling av langvarige smertetilstander og problemene med opioider i denne sammenhengen. Per 2023 var det registrert 145 vitenskapelige artikler på PubMed. Borchgrevink hadde veiledet 14 doktorgrads-stipendiater fram til disputas.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • Otto Mollestads minneforelesning, 1987
  • Norsk anestesiologisk forskningspris, 2009
  • Helse Midt-Norges forskningspris, 2016

Kilder[rediger | rediger kilde]