Anestesiologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Anestesiologi er den medisinske spesialitet som beskjeftiger seg med områdene anestesi (bedøvelse), intensivmedisin, akuttmedisin og avansert smertebehandling.

En lege som er spesialist i anestesiologi kalles anestesiolog. Begrepet anestesilege kan brukes synonymt med anestesiolog eller omfatte alle leger som arbeider med anestesi, herunder leger under spesialisering i faget.

Tradisjonelt var anestesileger ansvarlige for å gi pasienter narkose og bedøvelse i forbindelse med kirurgiske inngrep, men anestesifaget har blitt stadig mer avansert og omfatter i dag i Norge og flere andre land i vel så stor grad intensiv- og akuttmedisin.

I enkelte land regnes akuttmedisin som et eget fag, men i Norge er det del av anestesiologien. Anestesiologi er blant de tallmessig største og også mest allsidige medisinske spesialitetene. De fleste anestesileger jobber på sykehus, ofte i akuttmottak, kirurgiske avdelinger, intensivavdelinger og utrykningstjenester. Leger som jobber i redningstjenester eller med militær- og katastrofemedisin er også svært ofte anestesileger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]