Peter Hurford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Peter Hurford
Født22. november 1930 (87 år)
Minehead
Utdannet ved Jesus College
Beskjeftigelse Organist, musikkforsker
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Offiser av Den britiske imperieordenen
St Albans katedral, hvor Hurford var organist i 20 år

Peter Hurford er en britisk organist, født på St Cecilias dag (22. november) 1930 i Minehead, Somerset.

Han studerte både musikk og jus ved Jesus College i Cambridge og gikk ut med to grader. Deretter skaffet han seg et misunnelsesverdig omdømme for musikalsk kunnskap og orgelspill.

Han er best kjent for sine tolkninger av Bach, han har spilt inn alle Bachs orgelverker for Decca og BBC Radio 3. Hans ekspertise omfatter også opptak av den romantiske litteraturen for orgel, utførelser som er spesielt notable på grunn av hans vektlegging av stilistiske detaljer. Hans spillestil er kjent for ren artikulasjon, et vakkert uttrykk og en forståelse for rette tempi.

Hurford ble utnevnt til organist og ansvarlig for koret ved St Albans katedral i 1958 og utførte tjenesten med stor omhu i nøyaktig tjue år. Han fikk idéen om en orgelkonkurranse i 1963, dels for å feire det nye Harrison & Harrison orgelet designet av Ralph Downes og ham selv. Dette vågestykket lyktes hovedsakelig fordi den unge Hurfords renomme vokste hurtig både i Storbritannia og i andre land som et resultat av hans forfriskende meninger om autentisk spillestil. Dette har vokst til St Albans International Organ Festival, en verdenskjent festival for orgelmusikk med konkurranser som inkluderer mange av de store navnene i moderne orgelmusikk, blant andre Dame Gillian Weir, David Sanger, Thomas Trotter og Kevin Bowyer.

Han holder et antall æresdoktorater og ble utnevnt til Honorary Fellow av Jesus College i 2006. Han har også blitt utnevnt til offiser av Order of the British Empire. Han har skrevet en bok: Making Music on the Organ (1998, Oxford University Press, ISBN 0-19-816207-3) og gitt ut en del kormusikk for den anglikanske liturgi, mye av det er gitt ut av ledende utgivere som Novello og Oxford University Press. Hans Litany to the Holy Spirit til en berømt tekst av Robert Herrick er en ypperlig mininatyr og en klassiker i sjangeren, den synges over hele verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]