Peter Altenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Altenberg
Scolik - Peter Altenberg.jpg
FødtRichard Engländer
9. mars 1859[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wien[5][6]Rediger på Wikidata
Død8. jan. 1919[1][2][7][8]Rediger på Wikidata (59 år)
Wien[9][6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6], lyriker, aforismeforfatterRediger på Wikidata
Søsken Georg EngländerRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØsterrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Wiener ZentralfriedhofRediger på Wikidata
Signatur
Peter Altenbergs signatur

Peter Altenberg (født 9. mars 1859 i Wien, død 8. januar 1919 i Wien) var en forfatter og poet fra Wien. Han var nøkkelen til skapelsen av tidligmodernismen i byen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han ble født Richard Engländer 9. mars 1859. Pseudonymet «Altenberg» kom fra en liten by ved Donau. Angivelig valgte han «Peter» til ære for en ung pike som han husket som en ikke gjengjeldt kjærlighet (det hadde vært hennes kallenavn). Selv om han vokste opp i en jødisk middelklassefamilie, Altenberg slutt skilte seg fra sin families opprinnelse ved å avbryte sine studier inne juridikum og medisin. Han omfavner i stedet bohemtilværelsen som et permanent livsstilsvalg. Han dyrket et feminint utseende og feminin håndskrift, bar en kappe, sandaler og en bredbremmet hatt, og foraktet 'macho' maskulinitet.

fin de siècle, da Wien var en stor smeltedigel og senter for moderne kunst og kultur, var Altenberg en svært innflytelsesrik del av den litterære og kunstneriske bevegelsen kjent som Jung Wien eller «Unge Wien». Altenberg var en samtidig av Karl Kraus, Gustav Mahler, Arthur Schnitzler, Gustav Klimt og Adolf Loos, som han hadde et veldig nært forhold til. Han var litt eldre, tidlig i 30-årene, enn de andre. I tillegg til å være poet og produktiv brevskriver, var han en dyktig forfatter, prosa forfatter og essayist.

Han ble godt kjent i hele Wien etter utgivelsen av en bok av sin fragmentariske observasjoner av kvinner og barn i dagligdagse gateaktiviteter. Fordi de fleste av hans litterære verker ble skrevet mens han frekventerte ulike wienerbarer og caféer, blir Altenberg noen ganger referert til som en kabaret- eller kaffehuspoet. Hans favoritt kaffehus var Café Central, som han selv hadde sin post levert til.

Altenbergs motstandere (mange av dem var antisemittiske) sa at han var narkoman og en skjørtejeger. Ryktene sa at Altenberg ble også hadde problemer med alkoholisme og psykisk sykdom. Hans beundrere anså ham likevel for å være en svært kreativ person med en stor kjærlighet for det estetiske, for naturen og for unge jenter. Han er spesielt kjent for å ha samlet en stor samling av fotografier og tegninger av unge jenter, og dem som kjente ham godt (som datter til hans forlegger) skrev om hans tilbedelse av unge jenter.

Altenburg var aldri en kommersielt vellykket forfatter, men han likte de fleste om ikke alle fordelene ved sin berømmelse i sin levetid. Noen av den aforistiske poesien han skrev på baksiden av postkort og papirbiter ble satt til musikk av komponisten Alban Berg. I 1913 ble Bergs Fem sanger på prospektkort tekster av Peter Altenberg ble uroppført i Wien. Stykket førte opprør og forestillingen måtte stanses: en komplett forestilling med arbeidet ble ikke avholdt før 1952.

Altenberg, som mange forfattere og kunstnere, manglet stadig på penger, men han var flink til å få venner, dyrking beskyttere, og overbevise andre til å betale for sine måltider, hans champagne, til og med hans husleie, som han ofte betalte sent. Han betalte tilbake sin gjeld med sitt talent, hans vidd og sin sjarme. Mange akademikere anser ham for å ha vært en "bohemenes bohem".

De fleste av Altenbergs arbeider er publisert på tysk og bortsett fra antologistykker, er vanskelig å finne. Mye av det har forblitt i universitetsbibliotekene og private samlinger. To utvalg har blitt oversatt til engelsk, Evocations of Love(1960) og Telegrams of the Soul: Selected Prose of Peter Altenberg (2005).

Altenberg, som aldri giftet seg, døde den 8. januar 1919. Han ble 59 år gammel. Han er gravlagt i Wien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 7170[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id altenberg-peter, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c Nouveau Dictionnaire des auteurs de tous les temps et de tous les pays, side(r) 70, bind 1[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Discogs, Discogs artist-ID 444621, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 213931, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Simpson, Josephine Mary Nelmes (1987). Peter Altenberg: A Neglected Writer of the Viennese Jahrhundertwende. Peter Lang GmbH.
 • Wittels, Fritz (1995). Freud and the Child Woman: The Memoirs of Fritz Wittels. Yale University Press. (Has the best account of the erotic subculture of Vienna at the time).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]