Pessebåten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pessebåten

Pessebåten er en kanolignende stokkebåt som ble funnet i Pesse i Nederland i midten av august i 1955. Den regnes som verdens eldste båt og er tidfestet med karbondatering (C14) til perioden 8040–7510 f.Kr[1]. Båten oppbevares ved Drents Museum i Assen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Pessebåten er en kanolignende stokkebåt som måler 298 cm i lengde og 44 cm i største bredde.[2] Den ble formet av en enkelt furustokk og er nærmest butt i begge ender. Det er fortsatt merker i treverket som indikerer bruk av flint- eller hornredskaper under bearbeidelsen av stokken.

Tvister[rediger | rediger kilde]

Ikke alle har vært enige i at Pessebåten er en virkelig båt. Noen har hevdet at funnet kan være noe annet, for eksempel et spisetrau eller lignende for dyr. Danske eksperter stilte spørsmål ved om den lille båten i det hele tatt var sjødyktig, derfor laget arkeologen Jaap Beuker en kopi av båten, som en kanoist (Mark Jan Dielemans) padlet med suksess.[1] At båten skulle være et slags spisetrau blir avvist av de nederlandske arkeologene, som hevder at man i Nederland ikke holdt husdyr for 10 000 år siden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Oudste bootje ter wereld kon werkelijk varen». Leeuwarder Courant. ANP. 12. april 2001. Besøkt 17. juni 2012. 
  2. ^ Wierenga, Jan (12. april 2001). «Kano Van Pesse Kon Echt Varen». Nieuwsblad van het Noorden. Besøkt 17. juni 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata