Persondataloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Persondataloven er en dansk lov som handler om når og hvordan personopplysninger kan behandles. Som hovedregel gjelder persondataloven for all elektronisk behandling av personopplysninger, men gjelder dessuten også for manuell behandling av personopplysninger i et register. Loven gjelder for private virksomheter, foreninger og organisasjoner samt offentlige myndigheter (unntatt behandlinger foretatt for Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste).

Behandlingsregler[rediger | rediger kilde]

Persondataloven oppdeler personoplysninger i tre typer:

  • Følsomme opplysninger
  • Opplysninger om andre rent private forhold
  • Alminnelige ikke-følsomme opplysninger

Persondataloven inneholder noen generelle behandlingsregler som alltid må være oppfylt, hvilket blant annet er at det må være et saklig formål for enhver behandling av personopplysninger. For de forskjellige personopplysningstyper finnes det forskjellige betingelser og prosedyrer for behandling av opplysninger.

Rettigheter[rediger | rediger kilde]

Persondataloven gir den registrerte en rekke rettigheter:

  • Rett til innsikt i de opplysninger som behandles om den registrerte.
  • Rett til å få informasjon om at det innsamles opplysninger om den registrerte.
  • Rett til å få slettet eller rettet uriktige opplysninger.

Som hovedregel skal alle behandlinger av personopplysninger anmeldes til Datatilsynet, men loven inneholder allikevel flere unntak fra anmeldelsesplikten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]