Dongguan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra sentrum i Zhangmutuo i Dongguan.

Dongguan (kinesisk: 东莞; pinyin: Dōngguǎn) er en by på prefekturnivå i provinsen Guangdong ved Kinas kyst mot Sørkinahavet. Befolkningen anslås (2004) til 381 000.

Byen ligger nær Shenzhen og Hongkong og tar del i den sterke økonomiske veksten i området rundt Perlefloden.

Navnet Dongguan kommer fra «guancao», et gresslag som det er meget av i området. Dongguans historie går tilbake til Zhide-styret under Tang-dynastiet (757). Her står det mer enn tusen år gamle Xichen-tårnet, og her er Ke-hagen som er en av de fire vidgjetne hagene i Guangdong-provinsen. Dongguan har også sjøfartsmuseum, Weiyuan-batteriet, og Humenbroen over Perlefloden. Det var ved Humen at keiserens kommissær Lin Zexu brente opp konfiskert opium i 1839, en hendelse som utløste første opiumskrig.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Kart over Perlefloddeltaet, Dongguan i øst.

Dongguan er preget av lettindustri. De mange fabrikkene gjør at byprefekturet betraktes som Kinas mest produktive, Det produseres fremfor alt elektrisk utstyr, farmasøytiske produkter, matvarer, tekstiler og sko. Dongguan hat ca. 2 000 skofabrikker; i de fire produksjonssentraene til den største skoprodusenten, Pou Chen, arbeider ca. 160 000 arbeidere (2007). Dongguan har også stor computerindustri.

Ut over dette er området rikt på wolfram, tinn og kobber.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Byprefekturet Dongguan er administrativt oppstykket litt annerledes enn systemet er forøvrig i Folkerepublikken. Deler av prefekturet dekkes av fire subdistrikter:

Men byprefekturet styrer også 25 storkommuner som ikke er organisert under bydistrikter eller fylker. De storkommunene som er umiddelbart understilt byprefekturet er:

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Beijing-Hongkong høyhastighetsjernbane har stoppested her.

Den viktige jernbanelinjen Jingjiubanen har stoppested her på sin ferd fra Beijing vestbanestasjon til Kowloon i Hongkong. Denne linjen løper gjennom blant annet Hengshui, Heze, Shangqiu, Xinzhou (ved Wuhan), Jiujiang, Nanchang, Heyuan, Huizhou og Shenzhen.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 107 fører gjennom området. Den løper fra Beijing til Shenzhen (rett ved Hongkong, og er på sin vei innom provinshovedstedene Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan, Changsha og Guangzhou.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]