Lundbeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

H. Lundbeck A/S (også kjent som Lundbeck) er et dansk internasjonalt farmasøytisk selskap, som er involvert i forskning, produksjon, markedsføring og salgt av medisiner for behandling av psykiatriske og nevrologiske sykdommer.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt av Hans Lundbeck i 1915, og var opprinnelig et handelsselskap som importerte en rekke varer, blant annet maskiner, aluminiumsfolie, kunstige søtstoffer og fotografiutstyr.

Lundbeck gikk inn i det farmasøytiske markedet i 1924, i det man startet med import av medisiner og kosmetikk til det danske markedet fra andre europeiske og amerikanske land. På 1930-tallet startet Lundbeck med sin egen produksjon av medisiner og hadde etablert sin egen forskningsavdeling. Under andre verdenskrig var produksjonen opprettholdt, men begrenset på grunn av mangel på råvarer.

Etter krigen fortsatte Lundbeck sin ekspansjon, og har med tiden blitt et stort internasjonalt selskap, som fokuserer på behandling av sykdommer i sentralnervesystemet. I 2003 hadde selskapet en omsetning på 9,9 milliarder danske kroner.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Et nøkkelprodukt fra Lundbeck er SSRI-preparatet citalopram, som markedsføres som Cipramil. Patentet på dette preparatet utløp i 2003. Lundbeck er nå markedsleder blant SSRI-preparatene med medikamentet escitalopram som markedsføres med handelsnavnet Cipralex.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]