Pentaho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pentaho
Utvikler(e)The Pentaho BI Project
TypeBusiness Intelligence
LisensMozilla Public License 1.1
Nettstedpentaho.com

The Pentaho BI Project er en open source-applikasjonsprogramvare for forretningsrapportering, analyse, dashboard, data mining, arbeidsflyt og ETL-muligheter for business intelligence-behov. Firmaet ble grunnlagt i 2004, med hovedkvarter i Orlando, Florida av en gjeng med business intelligence-industriveteraner.

Forretningsmodell[rediger | rediger kilde]

Pentaho benytter seg av en abonnementsmodell: dets kommersielle open source-forretningsmodell fjerner programvarelisenser, men baserer seg på abonnementsinntekter for å gi support, service og produktutvidelser.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

Pentaho Analysis Services[rediger | rediger kilde]

Pentaho Analysis Services med kodenavnet Mondrian OLAP server, er en open source-OLAP (online analytical processing) server, skrevet i Java. Den støtter MDX (multidimensional expressions)-spørrespråket, samt XML for Analysis og olap4j-grensesnittspesifikasjonene.

Den leser fra SQL og andre datakilder og aggregerer data i maskinens hukommelse.

Pentaho Reporting[rediger | rediger kilde]

Pentaho Reporting består av en kjernerapporteringsmotor som har evne til å generere rapporter basert på en XML-definisjonsfil. Mange verktøy har blitt utviklet rundt denne rapporteringsmotoren, inkludert GUI-designere og ad-hoc-wizarder som guider brukeren gjennom en skritt-for-skritt-prosess for å lage en rapport, ved kun å bruke grafiske verktøy uten å måtte skrive kode.

Et eksempel kan være Sun Report Builder for OpenOffice.org Base / StarOffice Base.[1]

Pentaho Data Mining[rediger | rediger kilde]

Pentaho Data Mining med kodenavnet Weka, er et sett med verktøy for maskinlæring og data mining. Dets brede dekning av klassifisering, regresjon, assosierte regler og klusteralgoritmer kan brukes for å hjelpe en analytiker å forstå forretningen bedre og forbedre ytelsen gjennom forutsigende analyse.

Pentaho Data Integration[rediger | rediger kilde]

Pentaho Data Integration med kodenavnet Kettle, består av en kjernedataintegrasjonsmotor, og en GUI-applikasjon som tillater brukeren å definere dataintegrasjonjobber og transformasjoner. Verktøyet støtter utrulling på enkelt-pc-er, samt i skyen eller i klustere.

DashBoard[rediger | rediger kilde]

Oppnåelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]