Pentaho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pentaho
UtviklerThe Pentaho BI Project
TypeBusiness intelligence
LisensMozilla Public License 1.1
Nettstedpentaho.com

The Pentaho BI Project er en open source-applikasjonsprogramvare for forretningsrapportering, analyse, dashboard, data mining, arbeidsflyt og ETL-muligheter for business intelligence-behov. Firmaet ble grunnlagt i 2004, med hovedkvarter i Orlando, Florida av en gjeng med business intelligence-industriveteraner.

Forretningsmodell[rediger | rediger kilde]

Pentaho benytter seg av en abonnementsmodell: dets kommersielle open source-forretningsmodell fjerner programvarelisenser, men baserer seg på abonnementsinntekter for å gi support, service og produktutvidelser.

Komponenter[rediger | rediger kilde]

Pentaho Analysis Services[rediger | rediger kilde]

Pentaho Analysis Services med kodenavnet Mondrian OLAP server, er en open source-OLAP (online analytical processing) server, skrevet i Java. Den støtter MDX (multidimensional expressions)-spørrespråket, samt XML for Analysis og olap4j-grensesnittspesifikasjonene.

Den leser fra SQL og andre datakilder og aggregerer data i maskinens hukommelse.

Pentaho Reporting[rediger | rediger kilde]

Pentaho Reporting består av en kjernerapporteringsmotor som har evne til å generere rapporter basert på en XML-definisjonsfil. Mange verktøy har blitt utviklet rundt denne rapporteringsmotoren, inkludert GUI-designere og ad-hoc-wizarder som guider brukeren gjennom en skritt-for-skritt-prosess for å lage en rapport, ved kun å bruke grafiske verktøy uten å måtte skrive kode.

Et eksempel kan være Sun Report Builder for OpenOffice.org Base / StarOffice Base.[1]

Pentaho Data Mining[rediger | rediger kilde]

Pentaho Data Mining med kodenavnet Weka, er et sett med verktøy for maskinlæring og data mining. Dets brede dekning av klassifisering, regresjon, assosierte regler og klusteralgoritmer kan brukes for å hjelpe en analytiker å forstå forretningen bedre og forbedre ytelsen gjennom forutsigende analyse.

Pentaho Data Integration[rediger | rediger kilde]

Pentaho Data Integration med kodenavnet Kettle, består av en kjernedataintegrasjonsmotor, og en GUI-applikasjon som tillater brukeren å definere dataintegrasjonjobber og transformasjoner. Verktøyet støtter utrulling på enkelt-pc-er, samt i skyen eller i klustere.

DashBoard[rediger | rediger kilde]

Oppnåelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]