Åpen kildekode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Open source)
Hopp til navigering Hopp til søk

Åpen kildekode (oftest omtalt med lånebegrepet open source fra engelsk) betyr at kildekoden til et dataprogram er gjort tilgjengelig (ofte på Internett) for alle. Det finnes mange forskjellige lisenser for åpen kildekode, men den mest brukte er GNU General Public License (GPL). Mange programvareselskaper lager seg sine egne spesialtilpassede åpne lisenser. Organisasjonen Open Source Initiative (OSI) har en godkjenning hvor lisenser som følger deres definisjon av åpen kildekode får tittelen OSI approved.

Man skiller ofte mellom åpen programvare og fri programvare. Fri programvare, slik den er definert av Free Software Foundation, krever i tillegg til at kildekoden er åpen tilgjengelig, at den kan redistribueres kommersielt.

Åpen kildekode betyr at kodingen i programmet er tilgjengelig for alle å se. Det er ingen skjulte koder. Noe som gjør at alle med nødvendig kunnskap kan se akkurat hva et dataprogram i åpen kildekode gjør, og hvordan det gjør det. Noe som gir en trygghet til alle som er skeptiske til hva kodene i et data program egentlig foretar seg.

GNU General Public License er en måte å beskytte disse kodene. En slik lisens hindrer andre å bruke kodene videre uten å videreføre lisensen. Det betyr at alle kan kopiere og videreutvikle programmer i åpen kildekode, så lenge de beholder koden åpen og tilgjengelig for hvem som helst andre som ønsker å se nærmere på oppbyggingen av programmet.

En del av hensikten bak åpen kildekode er tanken om at alle skal ha tilgang på de samme ressursene og mulighetene i livet. Uavhengig av personlig økonomi og begrensede midler. Derfor utvikles det mye kontorprogrammer, skoleprogrammer, utviklingsverktøy og operativsystemer i åpen kildekode. Åpen kildekode betyr nemlig at det skal være mulig å få tak i og bruke gratis. Fordi koden ikke er skult er det ingen bedrifter som kan ha rettigheter på den og derfor kreve penger for den.

Enkelte[hvem?] kommersielle aktører mener at begrepet åpen kildekode er forvirrende og at det ikke bør benyttes. Dette begrunnes gjerne med at man i Norge ikke behøver å ta inn over seg motsetningene i det amerikanske markedet. Dermed mener de at man i Norge burde klare seg med ett begrep, fri programvare, for å beskrive fenomenet.

Noen velkjente eksempler på programvare med åpen kildekode er Apache, PHP, Mozilla og Linux, og forsåvidt MediaWiki, programvaren som driver Wikipedia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikibøker Wikibooks: Åpen kildekode – bøker