Det norske Pengelotteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pengelotteriet)
Hopp til: navigasjon, søk

Det norske Pengelotteri (Pengelotteriet) var et statlig organisert pengespill som eksisterte fra 1912 til 1998. Spillet var organisert under Finans- og tolldirektoratet. Frem til 1912 var pengespill forbudt i Norge for å hindre borgerne i «lykkespillenes fordervelighet». Pengelotteriet ble opprettet som et unntak i 1912 og lotteriets inntekter ble brukt til blant annet bekjempelse av tuberkulose.

I dette lotteriet kunne man kjøpe hel- eller halvlodd som hadde bestemte nummer. Halvloddene kostet bare halvparten av helloddene, men ga da også bare halv gevinst hvis dette loddnummeret var det utrukne. Den tiende i hver måned var det trekning, og vinnernummeret ble presentert i egen trekningsliste, såvel som i enkelte aviser. Hovedpremien gikk til loddet med vinnernummeret, mens de mindre gevinstene gikk til de med rette tall sist i loddnummeret. Trekningen foregikk hos Notarius publicus i Oslo.

Pengelotteriet var et monopol frem til de fikk legal konkurranse fra Norsk Tipping i 1948. Pengelotteriet økte selv i en duopol-situasjon allikevel i popularitet, og hadde sin topp i 1985, da omsetningen kom opp i 676 millioner NOK. Etter dette sviktet salget, mye på grunn av konkurranse fra nye spill som Lotto (1986) og Måltips (1989).[1] I 1994 stoppet lotteriet da omsetningen var nede i 30 millioner NOK.[2] Pengelotteriet gjenoppstod i 1997, men denne relanseringen ble ingen suksess og allerede i mars 1998 ble det nedlagt, for godt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten morgen - Slutt for Pengelotteriet? (9.3.1990, s.19)
  2. ^ Det norske pengelotteri, arkivportalen.no, besøkt 21. september 2014