Pelle Svanseløs (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmen fra 2020, se Pelle Svanseløs (film fra 2020)
Pelle Svanseløs
orig. Pelle Svanslös
Generell informasjon
Utgivelsesår1981
Eksterne lenker

Pelle Svanslös er en svensk animert eventyrfilm for barn fra 1981. Filmen er løst basert på de to første av Gösta Knutssons bildebøker om Pelle Svanseløs.

Handling[rediger | rediger kilde]

På en svensk gård på landsbygda føder en katt et kull med kattunger, men den ene kattungen har ikke hale. Den snille bonden blir beordret av gårdens grusomme eier om å kvitte seg med den haleløse kattungen, så han smugler katten i bilen sin til en familie som er på vei hjem til Uppsala etter sommerferien deres i nærheten av gården. Familien oppdager ikke kattungen før etter ankomst til familiens hjem, og den får navnet Pelle Svanslös av barna i familien: Olle og Birgitta. Peter slår seg snart ned i sitt nye hjem, men når Birgitta tar ham med seg ut en tur våren etter, blir han jaget av en bulldog. Katten rømmer til en annen gate hvor Elaka Måns bor.

Han møter også en hunnkatt som heter Maja, og hun blir tiltrukket av den høflige og godhjertede Pelle. Måns bryter seg inn i Pelles hjem, og gir ham skylden for å ha spist Olles bursdagskake, så familien låser ham inne som straff. Men når det bryter ut brann i huset deres om natten, våkner Pelle og varsler den sovende familien med sin paniske mjauing. Pelle redder også kattungen Fridolf fra et kollapset stillas. Etter å ha reddet Fridolf, roser de andre kattene i området Pelle og aksepterer ham til slutt i samfunnet deres.

Svenske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]