Peder Ristvedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Ristvedt

Peder Ristvedt (født 20. mars 1873, død 1955) var et av medlemmene på Roald Amundsen sin ekspedisjon gjennom nordvestpassasjen med «Gjøa» i 1903-05.

Ristvedt ble født i Øvre Sandsvær og tok i 1893 underoffiserseksamen. I 1907 tok han handelsskoleeksamen. Han hadde sin yrkeskarriere hos tollvesenet i Oslo.

«Gjøa»[rediger | rediger kilde]

Under ferden gjennom nordvestpassasjen reiste Amundsen og Ristvedt i 1904 ut med hundespann for å bestemme posisjonen til den magnetiske nordpol. På veien knuste Amundsen deres eneste lomme-kronometer. Kronometeret var en forutsetning for å kunne gjennomføre de magnetiske observasjonene. Ristvedt reiste alene med hundene tilbake til «Gjøa» og tilbakela en distanse på 100km på 24 timer uten stopp. Ombord i «Gjøa» hentet han et nytt kronometer og gjorde samme hastighet på tilbaketuren. Dette var en stor bragd tatt i betraktning utrustningen og den treningen Ristvedt hadde med hunder. 26. april 1904 nådde Amundsen og Ristvedt den posisjonen James Clark Ross tidligere hadde fastslått at polpunktet lå på, og tre uker senere fant de den nye posisjonen. Dermed ble de de første som beviste at de magnetiske poler flytter på seg.[1]

Til minne om Ristvedt[rediger | rediger kilde]

I Kongsberg finnes Peder Ristvedts vei, som fikk sitt navn i 1977.

Annet[rediger | rediger kilde]

Ristvedt ble utnevnt til Ridder av første klasse av St. Olavs Orden i 1906 for sin sjømannsdåd ved å ha slukket en farlig brann ombord på «Gjøa».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roland Huntford. Scott og Amundsen Oslo 1980, ISBN 82-03-10296-4, s 72