Pecha Kucha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Presentatør ved et PechaKucha-arrangement i Cluj-Napoca i Romania 2010.

Pecha Kucha, PechaKucha (japansk ペチャクチャ - for «lyden av folk som snakker») og Pecha Kucha Night er en presentasjonsform og et kulturarrangement der programmet består av opptil 12-14 korte multimedia-presentasjoner. Hver deltager kan vise 20 bilder, men bare bruke 20 sekunder på hvert. Foredragsholderne har altså bare 6 minutter og 40 sekunder på å fremføre sitt innlegg før neste deltaker entrer scenen. Formatet gjør at presentasjonene blir konsentrerte og underholdende. Opplegget ble utarbeidet av Astrid Klein og Mark Dytham i Tokyo i 2003.

Pecha Kucha Night var opprinnelig ment som en begivenhet der unge designere og arkitekter kunne møtes, vise arbeidet sitt og utveksle ideer. I dag er konseptet noe utvidet, og består av flere aktører innen for eksempel kommersiell kommunikasjon, kunst og forskning. Det er ingen regler for hva en kan prate om, og det blir derfor et vidt spekter av forskjellige innslag.

Pecha Kucha er et internasjonalt fenomen og foregår i nesten 1000 byer rundt om i flere land, verden over.[1] I Norge arrangeres det Pecha Kucha hver fjerde onsdag på Vitenparken - Campus Ås ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.[2] Her kommer forskere fra institusjonene rundt og presenterer forskning og funn på en underholdende måte. Det arrangeres også fire ganger i året på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo,[3] samt i Risør og Tromsø.

Liknende presentasjonsformer[rediger | rediger kilde]

Andre fordragsformater med svært begrenset presentasjonstid er de amerikanske ignite og lightning talk (data blitz, «lynforedrag»), presentasjonsopplegg der blant annet fortellertiden er fem minutter, og speed geeking, der publikum står midt i rommet og presentatørene rundt omkring forteller etter tur. Også de populære foredragene ved den årlige TED-konferansen i California er korte og konsentrerte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «PechaKucha 20x20 - Global». PechaKucha 20x20. Besøkt 4. april 2017. 
  2. ^ «vitenparken.no om Pecha Kucha». Arkivert fra originalen 27. august 2013. Besøkt 18. juli 2013. 
  3. ^ doga.no om Pecha Kucha Arkivert 5. september 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]