Paul Mantz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paul Mantz
Født2. august 1903
Alameda
Død8. juli 1965 (61 år)
Beskjeftigelse Flyger, stunt performer
Nasjonalitet USA

Albert Paul Mantz født 2. august 1903, død 8. juli 1965, var en amerikansk stuntpilot fra 1930-tallet til sin død.

Mantz ble allerede i unge år interessert i flyvning, etter at han lært å fly ved sivil flyskole. I 1920 søkte han til arméens flyskole men ble nektet opptak siden han manglet gymnasial utdannelse. Etter videre studier søkte han på nytt og ble antatt som flykadett. Kort tid før sin eksamen ved flyskolen på March Field i California I 1927 gjennomførte han en «bushflyving» som førte til utvisning fra flyskolen. Under et treningstur da han var alene, så han et tog komme farende, han rullet over i et stup og fløy mot loktivet bare noen halvmeter over skinnegangen. Etter at lokføreren tutet, fortsatte Mantz mot lokomotivet og i siste øyeblikk dro han stikka til seg for å komme over toget. Hva Mantz ikke visste var at blant togets passasjer var en høyere offise som skulle overvære flyskolens eksamenen.

Etter at han har blitt avskjediget fra USAAF abeidet han først som trafikflyver, men han søkte seg fort til Hollywood, hvor det var store penger å hente som stuntpilot. En av hans første arbeidsgivere var Howard Hughes som spilte inn en mastodont flyfilm. I 1932 gjennomførte han en av de vanskeligste stuntflyvningene i sitt liv, med bare noen centimeter å gå på, fløy han gjennom en hangar med en Boeing Stearman i filmen Air Mail.

Filmen ble en hit og Mantz fikk et godt rykte som stuntpilot og kunne nå velge de oppdrag han ønsket For å kunne ekspandere aktiviteten dannet han selskapet United Air Services på lufthavnen i Burbank. Selskapet bedrev charter og stuntflygning. Hans flyselskap ble ofte benyttet av datidens filmstjerner i Hollywood.

Han var lærer og teknisk rådgiver i langdistansflyvning og navigasjon for Amelia Earhart da hun skulle gi seg på forsøke å fly jorden rundt i1937. Da andre verdenskrig brøt ut ble han kalt inn til US Army Air Corps (USAAC) der han var med og produserte propaganda- og utdannelsesfilmer for arméens filmselskap First Motion Picture Unit i Culver City California.

Den Mustang P-51C som Mantz brukte da han vant Bendixtroféet

Som konkurranseflyver vant han Bendix troféet tre år på rad 1946-1948 med en modifisert  Mustang. Som stuntpilot medvirket i flere år i TV-serien Sky King. Sammen med piloten Frank Tallmann dannet han flyselskapet Tallmantz Aviation i1961. Foretagets  aktivitet besto i å forsyne filmselskapene med piloter, historiske fly og fly som ble benyttet til flyfotografering. For selskapet utførte han en buklanding med en Boeing B-17 som gikk inn i TV-serien Twelve O'Clock High i 1964. Scenen ble klassisk og filmklippet er blitt gjenbrukt i et antall filmer. I selskapet Tallmantz Aviation bygde man egne replika om nødvendig. For filmen Flyet som forsvant 1965 bygde man et nytt fly Tallmantz Phoenix P-1. Flyet ble  bygd i tre med deler fra en North American AT-6 og en Beechcraft C-45. Under opptaket av filmen ble denne hybrid fløyet av Mantz, med stuntmannen Bobby Rose i baksete. Under andre opptaket av hva som skulle simulere en start i den løse sanden, gikk flyet istykker. Mantz ble liggen under motoren og omkom umiddelbart. Rose ble alvorlig skadet, men overlevde. Da Federal Aviation Administration (FAA) utredet ulykken fant man at det fantes alkohol i Mantz' blod og man drog konklusjon at hans alkoholforbruk kort tid før ulykken kunne være en medvirkende årsak til havariet. Filmen ble dedisert til Paul Mantz i rulleteksten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]