Paul Mantz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Mantz
Født2. aug. 1903[1]Rediger på Wikidata
Alameda
Død8. juli 1965[1]Rediger på Wikidata (61 år)
BeskjeftigelseFlyger, stuntperson, filmregissør Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
UtmerkelserMotorsports Hall of Fame of America

Albert Paul Mantz (født 2. august 1903, død 8. juli 1965) var en amerikansk stuntpilot fra 1930-tallet til sin død i 1965.

Mantz ble allerede i sine yngre år interessert i flyvning, etter at han lærte å fly ved en sivil flyskole. I 1920 søkte han seg til arméens flyskole, men ble nektet opptak siden han manglet gymnasial utdannelse. Etter videre studier søkte han på nytt og ble antatt som flykadett, kort tid før sin eksamen ved flyskolen på March Field i California. I 1927 gjennomførte han en «bushflyving» som førte til utvisning fra flyskolen. "Bushflyvningen" gjennomførte han da han var alene under på en flyvetur, mens han så et lokomotiv som kom farende. Han rullet flyet over i et stup og fløy mot lokomotivet bare noen halvmeter over skinnegangen. Selv om lokomotivføreren tutet, fortsatte Mantz mot lokomotivet og dro stikka mot seg i siste øyeblikk før han kom seg over toget. Det Mantz ikke visste var at det var en offiser av høyere rang blant passasjerene på toget som skulle overvære Mantz eksamen på flyskolen.

Etter at han ble avskjediget fra USAAF arbeidet han først som trafikkflyger, men søkte seg fort til Hollywood, hvor det var store penger å tjene som stuntpilot. En av hans første arbeidsgivere var Howard Hughes som spilte inn en mastodont flyfilm. I 1932 gjennomførte han en av de vanskeligste stuntflyvningene i sitt liv, og med bare noen centimeter å gå på, fløy han gjennom en hangar i et Boeing Stearman-fly i filmen Air Mail.

Filmen ble en hit og Mantz fikk et godt rykte på seg som stuntpilot, og kunne nå velge blant oppdragene han ønsket seg mest, slik at han kunne ekspandere sin virksomhet. Han dannet selskapet United Air Services på lufthavnen i Burbank og selskapet drev med både charter- og stuntflyvninger, og ble også ofte benyttet av datidens filmstjerner i Hollywood.

Han var lærer og teknisk rådgiver i langdistanseflyvning og navigasjon for Amelia Earhart da hun skulle forsøke å fly jorden rundt i 1937. Da andre verdenskrig brøt ut ble han kalt inn til US Army Air Corps (USAAC) der han var med og produserte propaganda- og utdannelsesfilmer for arméens filmselskap First Motion Picture Unit i Culver City California.

Fly av typen Mustang P-51C som Mantz brukte da han vant Bendixtroféet

Som konkurranseflyver vant han Bendixtroféet tre år på rad 1946-1948 med en modifisert  Mustang. Som stuntpilot medvirket Mantz i flere år i TV-serien Sky King, sammen med piloten Frank Tallmann, som dannet flyselskapet Tallmantz Aviation i 1961. Selskapets interesser var å forsyne filmselskapene med piloter, historiske fly og fly som ble benyttet til flyfotografering. For selskapet utførte han en buklanding med en Boeing B-17 som gikk inn i TV-serien Twelve O'Clock High i 1964. Scenen ble klassisk og filmklippet er blitt gjenbrukt i et antall filmer. Tallmantz Aviation bygde egne replikaer om nødvendig. Til filmen Flyet som forsvant 1965,bygde man et nytt fly av typen Tallmantz Phoenix P-1. Flyet ble  bygd i tre med deler fra en North American AT-6 og en Beechcraft C-45. Under opptaket av filmen ble hybridflyet fløyet av Mantz med stuntmannen Bobby Rose i baksetet. Under det andre opptaket som skulle simulere en start i den løse sanden, gikk flyet istykker. Mantz ble liggende under motoren og omkom på stedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 5337, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]