Patrick J. Fitzgerald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Patrick J. Fitzgerald
Patrick Fitzgerald.jpg
Født22. desember 1960 (57 år)
Brooklyn
Utdannet ved Amherst College, Harvard Law School
Beskjeftigelse Advokat
Nasjonalitet USA
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Medlem av Phi Beta Kappa

Patrick J. Fitzgerald (født 22. desember 1960 i Brooklyn, New York) er den nåværende United States Attorney for the Northern District of Illinois og medlem av US Department of Justice Office of Special Counsel.

Han var den føderale påtalemyndigheten med ansvaret for etterforskningen av Valerie Plame-affæren, som førte til tiltale og domfellelse av Visepresident Dick Cheney og stabssjef Scooter Libby. Han har også vært involvert i en rekke andre høyt profilerte rettssaker. Han var blant annet innblandet i rettssaker mot Illinois-guvernør George Ryan, media-mogulen Conrad Black, flere hjelpere til Chicago-borgermester Richard M. Daley og Chicago-detektiv og torturist Jon Burge.

I 1996 ble Fitzgerald National Security Coordinator for Office of the US Attorney for Southern District of New York. 1. september 2001 ble han nominert til stillingen som statsadvokat for Northern District of Illinois på anbefaling fra senator Peter Fitzgerald (som han ikke er i slekt med). Den 24. oktober 2001 ble nominasjonen bekreftet av senatet.

Kort tid etter ble han statsadvokat for Northern Illinois. Fitzgerald startet en etterforskning av politiske oppnevnelser av den republikanske Illinois-guvernøren George Ryan, som var mistenkt for å ta imot bestikkelser for å gi lisenser til ukvalifiserte lastebilsjåfører.

Fitzgerald måtte snart utvide etterforskningen da den avdekket et nettverk av politiske bestikkelser. Til slutt førte dette til mer enn 60 tiltaler. Ryan ble siktet i desember 2003. Ved avslutningen av rettssaken i april 2006 ble Ryan funnet skyldig på alle de atten tiltalepunktene mot ham. Ryans medsammensvorne, Chicago-forretningsmann Larry Warner ble dømt for pengeutpressing og konspirasjoner, bedrageri, forsøk på utpressing og hvitvasking av penger. De to ble dømt 6. september 2006. Ryan fikk en dom på seks og et halvt år, og Warner fikk en dom på tre år og fem måneder i fengsel.

Fitzgeralds kontor var i 2008 under oppsyn på grunn av påståtte konspirasjoner om å selge Barack Obama sitt ledige sete i Senatet til den høystbydende. Dette førte til arrestasjonen av Illinois-guvernør Rod Blagojevich den 9. desember 2008 på grunn av anklager om korrupsjon.